В официално изявление тази неделя, Европейската комисия предупреди социалните мрежи и Microsoft, че трябва да се справят с омразните коментари и нападки в интернет, ако не искат да последват по-сериозни действия от страна на Европейския съюз.

През май месец тази година Facebook, Twitter, Google, YouTube и Microsoft доброволно подписаха съгласие, с което се ангажираха да предприемат мерки срещу т.нар. hate speech в своите мрежи. Споразумението е, че всеки такъв пост трябва да бъде премахнат в рамките на 24 часа от неговото откриване. Това обаче изглежда не се случва и еврокомисарът Вера Джурова сподели пред Reuters, че до момента са разгледани само 40% от записаните случаи и по въпроса се работи прекалено бавно.

След нападенията в Брюксел и Париж, Европейският съюз прие нов кодекс на поведение, с който се противопоставя на коментарите с омразна основа в социалните мрежи. Точно него споменатите по-горе пет компании доброволно подписаха по-рано тази година. В него hate speech е дефинирана така: „Всяко поведение, което публично подбужда към насилие или омраза, насочени към група индивиди или член на дадена група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, религия, произход и национална или етническа принадлежност.“

В коментарът от ЕК към компаниите от неделя се споменава още, че ако те се се справят с проблема доброволно (както са се съгласили), ЕС ще бъде длъжен да ги задължи да го направят.