През 2015 г. един Twitter чатбот, базиран на изкуствен интелект, направи нещо съвсем неочаквано. Той туитна съобщението: „Аз наистина искам да убивам хора“ и добави препратка към модно събитие в Амстердам. Тогава холандската полиция проведе разпит на собственика на бота, обвинявайки го, че той е правно отговорен за действията на софтуерната програма. Причината – тя е използвала неговия Twitter акаунт.

По принцип не е ясно дали изпращането на съобщение „Наистина искам да убивам хора“ в микроблог платформата и адресирайки го до аудиторията на модно събитие е престъпление. Но по-важният въпрос, който възникна тогава, всъщност е: Ако това е престъпление, кой би бил виновен?

Вероятно си мислите, че няма как това да е чатботът? Е, помислете отново. Според ново предложение на Европейския парламент, в такива случаи роботите и програмите с изкуствен интелект в бъдеще ще трябва да носят отговорност за „постъпките си“. За целта те трябва да получат правен статут, наречен „електронна личност“, който да ги направи пълноценни правни субекти.

Разбира се, от това роботите няма да бъдат приравнени с хората (все още сме далече от времето, когато те ще могат да се сравняват с нас по интелект, ако такова време изобщо дойде някога). По-скоро статутът им ще е сходен с този на компаниите и останалите юридически лица, които не са личности, но въпреки това могат да носят отговорност при съдебни дела.

Това, разбира се, означава, че статусът на умните машини ще е ограничен и те няма да имат право да гласуват или да се женят (за съжаление на някои фенове на роботизирани секс кукли). Те обаче ще могат да носят отговорност и евентуално да заплащат обезщетения (от средствата, които генерират на своите собственици).

На този етап подобна регулация може и да се струва прекалено ексцентрична на мнозина. Тя обаче е добра първа стъпка в посока към по-сериозното регулиране на изкуствения интелект в бъдеще, когато се изправим пред действително интелигентни машини.

Сподели
Предишна страница„Умни“ прозорци премахват шума от външния свят
Следваща страницаCisco даде 270 млн. долара за BI компанията Accompany
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.