Преди около година големите интернет компании, между които Facebook, Twitter, Google и Microsoft, се съгласиха да работят заедно срещу коментари с реч на омразата и нелегални постове в социалните мрежи. Това бе резултат от нареждане на Европейския съюз, който изиска въпросните нелегални коментари да бъдат сваляни от мрежите до 24 часа след откриването им.

Нарежданията и до ден днешен не са изпълнени на 100%, като на социалните мрежи им отдема до седмица да се справят с единичен случай на омразен коментар.

Сега, година по-късно, ЕС отново се обръща към социалните мрежи, този път с ултиматум. Ако компаниите не изпълнят нарежданията на институцията, ще последват солени глоби, каквито ЕС и преди е налагал (спомнете си случая с Google).

Накратко, ЕС нареждат социалните мрежи да назначат контактно лице, към което органите на реда да могат да се обръщат при открито нелегално съдържание. Освен това има идея и да се работи с модератори от трети страни, които да следят за такова нелегално съдържание. ЕС също съветва социалните мрежи да инвестират в технологии, които да могат автоматично да откриват и свалят от интернет омразни постове и друг тип непозволени коментари.

Уеб компаниите все още имат нужда от седмица, за да премахнат незаконното съдържание в повече от една четвърт от случаите, казва Мария Габриел, комисар по Цифровата икономика и общество. „Ситуацията не е устойчива“, споделя тя. „Днес предоставяме ясен сигнал на [компаниите] да действат по-отговорно“.