Google е на път да вкуси най-голямата глоба, която Европейската комисия (действащото звено на ЕС) е давала някога. Както може би сте запознати, Евпопейският съюз обвинява Google в манипулиране на резултатите на търсачката в своя полза, ощетявайки потребители и конкуренция. Най-голямата глоба на Комисията до сега е тази към Intel от 2009 година в размер на 1,24 милиарда евро.

Google може да се наложи да плати глоба в размер между 3 и 6,63 милиарда евро, или 10% от годишните си приходи. Фактически, манипулирайки резултатите в търсачката си, Google показват отбрани такива, вместо реалните, от които по-малки компании биха спечелили. Според Европейската комисия това е един вид нелоялна конкуренция. В крайна сметка, освен глобата, Google може да се наложи да променят и алгоритмите на търсачката, което до сега те отказват да извършат.

Напомняме, че ЕС и ЕК обвиниха Google и в антиконкурентни действия при Android – за неправилни забрани за модифициране на операционната система, както и налагането на „закон“, който задължава разработчиците да включват предварително инсталирани Google приложения като Gmail и YouTube в своите Android устройства.

Очаква се да имаме повече информация малко по-късно този месец, като крайното решение на Европейската комисия се очаква преди началото на лятната почивка на ЕС.