Smartphone use

Smartphone use

Ново мащабно проучване показва, че има връзка между увеличената употреба на електронни устройства и по-малкото часове сън. На тийнейджърите, които използват смартфони, лаптопи и таблети, им е необходимо сравнително повече време, за да заспят. Това респективно води до по-малко часове сън за денонощие.

Виж още: Galaxy S6 ще се предлага в четири цвята

Изследваната група включва повече от 10 хиляди тийенджъри от Норвегия. Във въпросника се изследват не само навиците и честотата на използване на потребителска електроника, но също и въпроси за режима на спане. Тези, които използат всекидневно видео конзоли, таблети, смартфони и компютри за повече от 5 часа на ден са около 3 пъти по-предразположени да спят за по-малко от 5 часа на нощ. На тази група също така е много по-вероятно да им е необходимо около час за да заспят напълно.

Директният ефект от употребата на електроника все още не е ясен, но се подозира, че светлината от екраните вероятно пренастройства биологичния часовник. Друг ефект върху тялото и психиката са дългите чат сесии или видео игри, които влияят на настроението. Изследователският екип признава, че все още има доста неясни неща около проблемите при съня, защото няма как да се обхванат всички променливи в едно единствено изследване.

Резулатите от проучване са публикувани в научното списание „BMJ Open”. Учените съветват хората в тази възрастова група да гледат по-малко екрани и да намалят употребата на електроника, ако искат да имат по-дълготраен и здрав сън.