Снимка: atmtx/Flickr
Снимка: atmtx/Flickr
Снимка: atmtx/Flickr

През последната седмица стана явно, че Apple тайно работи по електрическа кола, чиято продукция трябва да започне в началото на 2020 г., пише Bloomberg, цитирайки източник, запознат с плановете на американската компания. Това съвпада със стандартната времева рамка – производителите на автомобили обикновено прекарват от пет до седем години в разработката на кола, което подчертава факта, че Apple има доста сериозни цели за проекта и ще влезе в битаката за клиентите заедно с Tesla Motors и General Motoros, и двете планиращи да пуснат електрически автомобили през 2017 г., които могат да изминат повече от 200 км. с едно зареждане и струващи по-малко от 40 000 долара.

Виж още: WSJ: Apple е поръчала над 5 млн. бройки Apple Watch

За момента няма много подробности за самата кола, по която Apple работи, но е напълно е възможно нейният дизайн все още да е е напълно завършен. Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че автомобилът ще бъде подобен на миниван с кодовото име е „Project Titan“, което би било доста странно като първи избор. Има спорове дали колата ще бъде напълно автономна, но всичко сочи, че ще бъде изцяло електрическа. Едно от поредните доказателства за това е съдебното дело, заведено от производителят литиево-йонни батерии за електрически коли A123 System срещу Apple за привличането на служители за изграждането на подразделение за батерии. Американската компания набира инженери с голям опит в тази индустрия, включително и от Tesla, като също така провежда разговори с експерти в областта и производителите на автомобили, за да разработи своя електрическа кола.

През последното тримесечие Apple отбеляза рекордни приходи от 74.6 милиарда долара с нетната печалба, възлизаща на 18 милиарда долара. Разходите за научни изследвания и развитие се равняваха на 6.04 млрд. щатски долара за миналата година, като главният изпълнителен директор Тим Кук е изправен пред нарастващия натиск за възвръщане инвестицията на акционерите. Той иска компанията да навлезе в нови категории от пазара, за да имат потребителите още по-голям избор от продукти и услуги на Apple.

Apple е отказала да даде коментар по случая.