apple-court

Европейската комисия не е открила доказателства по обвиненята, че Apple и музикалните лейбъли искат да премахнат фримиум модела при музикалните стрийминг услуги, пише Recode, цитирайки четири анинимни източника. Разследването е целяло да установи дали горепосочените са сключили споразумение за нова стрийминг услуга, която да навреди на конкурентните такива. Няма данни за провеждането на незаконна дейност, но ЕС ще продължи да наблюдава пазара, твърдят още източниците.

ЕС също така е поискала от Spotify и останалите компании информация за мобилния магазин Apple App Store. Регулаторите търсят данни за ограниченията, които американската компания налага на приложенията от трети страни. Федералната търговска комисия в САЩ също разглежда условията за таксата в размер на 30%, която Apple взима от платените абонати на другите музикални стрийминг услуги.

Преди официално пускане на Apple Music ЕС изпрати запитване към Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group, за да открие детайли по лицензионните им сделки с Apple. Разследването беше по съмнения, че Apple иска да премахне безплатния абонамент, който се поддържа от реклами. Директори в музикалната индустрия обвиняват Spotify, че призова ЕС да провери пазара още при пускането на Apple Music, въпреки че те привлякоха още повече внимание към проблема с публичното критикуване на фримиум модела.

Европейската комисия, Apple, Spotify и музикалните лейбъли са отказали да коментират информацията.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS