driving-a-car

Авторът за Wired Анди Грийнбърг направи експеримент, за които помоли експертите по кибер сигурност Чарли Милър и Крис Валасек да хакнат колата му, докато той я управлява. Двамата успели да направят това дистанционно, зад компютрите в дома си.

Резултатът от всичко това бил, че Анди изгубил контрол над своя Jeep Cherokee докато шофирал – климатикът, радиото и чистачките се включили изведнъж, след което Милър и Валасек изпратили снимка, която се показала на бордовия дисплей в колата. Накрая спирачките на автомобила отказали и той се озовал в близката канавка. Целта на журналиста и двамата експерти е била да покажат колко уязвими на атаки всъщност са по-новите автомобили. Тук хакването било постигнато благодарение на системата Uconnect, намираща се в новите модели коли. Идеята ѝ е да позволява комфорт и забавление по време на шофиране, но изглежда постоянната ѝ свързаност с интернет е, както се казва, ключът от палатката.

Мултинационалният гигант Fiat Chrysler е предприел действия по ъпдейт на системите си по препоръка на Милър и Валасек. Двамата се надяват автомобилостроителите да обърнат внимание на експеримента, тъй като според тях по пътищата има около 470 000 уязвими по такъв начин автомобили. Експертите ще представят своя научен труд по темата на конференцията за сигурност Def Con следващия месец.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS