dessyteneva_Fotor

Колкото и да обичаме смартфона си и да сме свикнали с него, идва денят, в който по една или друга причина трябва да го сменим.

Съвсем скоро и на мен ми се наложи да направя тази стъпка. Старият ми верен Galaxy S3 отдавна вече не отговаряше на изискванията ми. Аз съм перфекционист и напуканата му поради фабричен дефект лайсна ме дразнеше, а батерията зареждах по три пъти на ден и бях принудена да ходя навсякъде със зарядно в чантата.

След четири години, прекарани в Аndroid форум, и над десет като потребител на Samsung, съвсем логично се загледах в новите модели на компанията. Galaxy Note 3 привлече вниманието ми още с представянето си. Лидерството му в хардуера е неоспоримо, за красотата на дисплея няма нужда да ви говоря, а това, което ми направи най-силно впечатление беше мощната 3200mAh батерия. Единствените ми колебания бяха свързани с размерите. До момента никога не бях ползвала апарат от серията Note и малко се притеснявах дали ще ми е удобен за писане и за дългите разговори, които водя. Винаги съм съветвала колеги и приятели да отидат и да разгледат желания апарат на живо в магазина преди да вземат решение, но самата аз просто нямах възможност да го направя.

След няколко дневно обмисляне все пак реших да пробвам, поръчах го и зачаках с нетърпение да пристигне. Двата дни очакване ми се сториха като дълги месеци. Когато го получих бях на работа и нямах възможността веднага да отворя кутията. Тя стоеше до мен, само на една ръка разстояние, привличайки ме неудържимо, а минутите се изнизваха и работата беше все така натоварена. Агонията ми продължи няколко часа.

В първата свободна минута отворих кутията и нетърпеливо взех апарата в ръце. Противно на очакванията ми, въпреки сравнително големите си размери, той легна спокойно в ръката ми, а теглото му почти не се усещаше. Задният капак, имитиращ кожа, се оказа много приятен на допир, а това, че повърхността му не е гладка като че ли допринасяше за удобен и сигурен захват. Красивият пълноцветен дисплей грееше примамливо срещу мен и въпреки критиките за нереални и пренаситени цветове, аз някак си не можех да си представя да използвам нещо друго, освен AMOLED. Така започна съвместният ни живот с Galaxy Note 3.

note3-1_Fotor

Още вечерта след работа нетърпеливо се зарових в менюто, откривайки нови и интересни функции.

Никога до сега не съм ползвала стилус. Като член на семейство Note обаче, този телефон е силно обвързан софтуерно с него. Може би най-приятната и удобна екстра, която открих за себе си е възможността да се правят записки директно върху дисплея. Бързо, лесно и ефикасно веднага може да се запише телефон и с няколко движения да се запамети в указателя. Налага се да си запиша нещо, за да не забравя – няма проблем, моя Note е насреща, а бележката с едно движение се запаметява и е достъпна по всяко време.

Поради спецификата на работата си, през деня аз използвам единствено телефона за връзка с приятели и браузване в интернет. Големината и бързината на този апарат правят това наистина удоволствие. На 5.7-инчовия дисплей се чете лесно и удобно, без да се натоварват очите, а хардуерът позволява спокойно изпълнението на няколко задачи едновременно, без да се притеснявам за забиване или забавяне на работата му.

Най-приятната изненада ми беше поднесена от батерията. Мога да кажа, че подлагам апарата на голямо натоварване, никога не изключвам синхронизациите или 3G връзката и въпреки това така и не ми се наложи да го дозареждам през деня, напротив – вечер се прибирам щастлива с над 30-40% батерия.

Игри не играя и не мога да споделя впечатления в тази област, но съвсем скоро се запалих по сериалите. Тъй като не обичам да гледам на компютъра, реших да си кача нещо за запълване на свободното време на телефона. Избрах “Под купола”, който отдавна исках да изгледам. Естествено, още от първата серия поредицата ме грабна и не можех да спра. Изгледах го на един дъх, при това на телефона. Това може би беше един от най-тежките тестове за Note 3 – 9 часа на дисплей, а от батерията останаха цели 13%. За мен това е достатъчно, за да знам, че любимият ми Samsung няма да ме изостави точно когато имам нужда от него.

Камерата също не е за пренебрегване. Не твърдя, че съм добър фотограф, но с толкова разнообразни предварително конфигурирани режими за всяка ситуация, снимането се превръща в детска игра.

note3-2_Fotor

За мен като жена може би най-важното нещо е дизайнът.

В това отношение Note 3 е истинско бижу. Тънък, стилен и изчистен, апаратът е перфектният аксесоар за всяка жена. Множеството критики към корейската компания по отношение на използваните материали може и да са основателни, но в случая аз смятам, че пластмасата има своето логично обяснение. Апарат с тези размери, изработен от метал би имал почти двойно тегло, което съответно ще доведе до неудобство и лесно изморяване на ръката при интензивна употреба.

Естествено, хардуерът и софтуерът са от съществено значение, освен ако не искате слушалка просто за разговори. Сега, когато всеки ден ставаме свидетели на все по-фантастични иновации мога спокойно да ви уверя, че Note 3 ще бъде актуален още дълго време, особено с подходящата софтуерна поддръжка.

dessyteneva-2_Fotor

Какво харесвам в Note 3?

– Големия пълноцветен дисплей, който се вижда идеално, дори и на пряка слънчева светлина.

– Изчистения и стилен дизайн.

– Бързата и гладка работа и многото предварително инсталирани приложения.

– Дългия живот на батерията.

– Камерата и голямото разнообразие сцени, подходящи за всеки случай.

Какво не харесвам в Note 3?

– Освен, че USB 3.0 портът не ми е удобен, когато вечер на тъмно се опитвам да го включа да се зарежда и кабелът е доста къс, не открих друго нещо в този апарат, което да не ми харесва.

В заключение мога да кажа само, че Galaxy Note 3 невероятно бързо се превърна в любимата ми играчка. А на всички вас, които все още се колебаете дали да го вземете – да, това е апаратът и всяка стотинка дадена за него напълно си заслужава!