камера

Акиказу Фуджисауа, основател на японската търговска верига Yodobashi Camera, е новият горд собственик на уникална част от фотографската история, а именно Hasselblad 500. Това е камерата, която е била използвана на Луната по време на мисията Аполо 15 през 1971 г. Японският колекционер спечели оспорвано наддаване на търг с оферта от 550 000 евро, което заедно с премията на аукционерите прави обща цена от 660 000 евро или малко над 910 000 щатски долара.

Това не е първият Hasselblad достигнал Луната. Нийл Армстронг е имал една камера на първата лунна мисия с екипаж, провела се през 1969 година. Специалното на продадената камера е, че тя се е върнала на Земята. Както на сайта на Hasselblad е обяснено, другата камера, използвана на повърхността на Луната, е била оставена там поради нейните размери и тежест, а астронавтите са запазили само лентите.

Търгът за исторически значимата камера стартирал от 80 000 евро и според очакванията е трябвало да приключи на сумата от 200 000 евро, превръщайки евентуалната платена цена в изненадваща.