Android

Днес Европейската комисия започна официално антитрътстово разследване на мобилната операционна система Android. Тя също така обвини Google в нелоялна конкуренция, твърдейки че компанията е промeняла резултати при онлайн търсене в полза на своята Google Shopping услуга.

Услугите на американският технологичен гигант, както и приложения като Maps, Chrome и YouTube, често са обвързани с Android устройства, което според конкурентите дава на Google нечестно предимство. Регулаторите са разследвали телекомите и производителите на смартфони, за да установят дали Google ги принуждава да използват нейните приложения и услуги. Напомняме, че през февруари тази година гигантът се изправи срещу Федералната антимонополна служба (ФАС) в Русия по обвинане за злоупотреба с Android смартфони и нарушение на антимонолното регулиране.

„Разследването ще се фокусира върху това дали Google е влязла в антиконкурентни споразумения или злоупотребява с възможна доминираща позиция в областта на операционните системи, приложенията и услуги за смарт мобилни устройства“, се казва в изявление на Евроепейската комисия. В това разследване тя ще обърне внимание на три ключови елемента:

1. Дали Google е възпрепятствала развитието и достъпа до пазара на конкурентните приложения и услуги, като изисква или стимулира производителите на смартфони и таблети ексклузивно да сложат предварително иснталирани нейни проложения и услуги.
2. Дали Google е попречила на производителите на смартфони и таблети да създадат модифицирани версии на Android, работещи с приложенията и услугите на Google.
3. Дали Google се е опитала да обвърже своите приложения и услуги в Android устройствата с други нейни проложения, услуги или APIs.

Google е отговорила на обвиненията на Европейската комисия, твърдейки че споразуменията за приложенията са, за да гарнатират работата им на всички Android устройства. Споразуменията за разпространението на приложенията пък са с цел по-добро потребителски изживяване. Хироши Локхаймър, вицепрезидент на Google, твърди че това обвързване на приложенията „помага на производителите на Android устройства да се конкурират с Apple, Microsoft и други мобилни екосисеми, които идват предварително инсталирани с подобни приложения“. Той също така отбелязва, че Google има много по-малко предварително инсталирани приложения на Android устройствта в сравнение с Apple и iOS продуктите.

Според данни на IDC, Android доминира на пазара с дял от 81.5%, следвана от Apple с 14.8%, което е огромна разлика. Двете операционни система държат общо 96.3%  от всички доставки на смартфони за 2014 г.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS