Снимка: Garwood/Dunlop

Вид паякообразно на възраст 410 милиона години е съживен чрез ново видео, направено от учени по модел от фосили на един от първите сухоземни хищници.

Изчезналият вид тригонотарбид е бил паякообразно, разпространено из целия тогавашен свят и прародител на днешните паяци. По думите на Ръсел Гарууд от Университета в Манчестър: “Когато става въпрос за ранния живот на Земята, още преди влечугите да излязат от водата и да еволюират, тези ранни паякообразни са били на върха на хранителната верига.”

Живели са преди около 300-400 милиона години и много техни крайници са добре запазени и съхранени в камъните. Тези фосили в момента се пазят в Националния Исторически Музей в Лондон.

За да пресъздадат походката на животното, Гарууд и неговите колеги са се вгледали внимателно в камъните, в които се виждали разрези от крайниците, което помогнало да се разберат възможните вариации при мърдане на краката. Тогава сравнили получените резултати с информацията, която имат от живи паякообразни, и накрая използвали една open source програма, наречена Blender, за да анимират походката му.

“Най-интересното тук е, че вече учените сами могат да моделират тези неща, без нуждата от голям бюджет и технически способности като във филма Джурасик Парк. Когато започнах да работя с фосили на паякообразни, бяхме доволни, ако можем дори да направим бърз чертеж на това как са изглеждали; сега вече можем да ги гледаме как лазят на компютърните ни екрани.” Това казва коавторът на изследването Джейсън Дънлоп от Museum für Naturkunde в Берлин.

Ето и видеото, за което говорим: