Снимка: AndroidPIT

Според доклад на The Wall Street Journal, Google изглежда смятат да разработят ad blocker, който да бъде вграден във всички версии на Chrome — мобилни и десктоп такива. От една страна информацията звучи странно, защото Google е компания, чийто интернет бизнез разчита на рекламите в уеб сайтове. Ако се замислим обаче, инициативата е логична. Google отказаха коментар.

Google ще разчитат на стандарта, наложен от Better Ads — според коалицията, неприемливи реклами като изскачащи прозорци, реклами на цял екран и автоматично стартиращи видеа нямат място в мрежата. Смята се, че инструментът на Google ще се бори с тях.

WSJ твърдят, че не е много ясно как ще работи вграденият ad blocker, но изглежда вариантите са два. Ако Chrome види например, че даден сайт показва неприемливи реклами, може или да блокира всички реклами на въпросната страница, или да блокира само тези, които са извън стандарта.

При всички случаи, ако идеята на Google се окаже истина, това ще е една добре дошла добавка за всички потребители. Най-много ще спечелят разбира се потребителите на мобилната версия на Chrome, на която няма как да се инсталират приставки като Adblock Plus например. Колкото до десктоп версията на браузъра, с бъдещия си инструмен Google ще имат по-голям контрол над рекламите, които потребителите виждат.

Компанията от край време се бори с неприемливите реклами и тази, които могат да заразят дадени машини със зловреден софтуер, така че инициативата може да е само от ползна на всички. Остава блокиращият реклами инструмент за Chrome да бъде представен, за да разберем повече.