Снимка: Getty Images

Сигурно никога не сте се замисляли как трябва да сте облечени докато спите, за да се чувства тялото ви добре. Е, може би е време да го направите – според учени, най-добре е да спим голи и за това има няколко причини. Но първо…

Как спите вие? По тениска? С пижама? Носите ли бельо под тях? Слагате ли си чорапи? Това не е добрият начин за спане, ако искате да се чувствате наистина добре. Според различни проучвания, цитирани от Women’s Health и други източници, за тялото е добре да се охлажда по време на сън. Намаляването на телесната температура подобрява кръвообращението и води до пълноценен и дълбок сън. На ниво организъм, самото ви тяло опитва да се охлади докато спите, така че ако му пречите с прекалено много дрехи, това може да смути съня ви и някои други телесни функции.

Освен температурата на тялото, има още нещо. С няколко думи – носенето на тясно бельо в леглото допринася за задържане на влага, което от своя страна води до образуване на бактерии. При мъжете е възможно дори намаляване на броя сперматозоиди от носене на тясни боксерки. Най-добрият вариант? Широто и проветливо бельо, по възможност памучно, за да може да диша. Добре е да избягвате пижамата над въпросното бельо, или просто да изхвърлите бельото и да спите само по памучна пижама. А още по-добре – спете голи или ако ви е студено, метнете най-много една тениска. Оставете долната част на тялото си да диша.

Ако до тук все още не сте стимулирани да пробвате, ето още нещо – при двойките излиза, че спането без дрехи е още по-полезно – докосващата се кожа на двама души по време на сън освобождава хормона окситоцин, което води не само до по-добър сън, ами подобрява настоението и заздравява връзката между двойките.

Така че какво чакате? И без това сте си вкъщи – няма от какво да се срамувате. Просто спете както майка ви е родила и ще се чувствате много по-добре.