Type C

Техническите стандарти, на които ще отговаря новата версия на USB – Type C, са вече готови. Новият порт ще поддържа двойно по-високи скорости за пренос на данни и ще може да се включва без значение от коя страна е поставен.

Повече подробности за новата версия на USB разбрахме по-рано тази година, благодарение на изтекла информация от Foxconn. Списъкът с подобрения, които носи USB Type C, е доста дълъг, но главната задача, която създателите му са си поставили е да създадат един единствен стандарт, който да бъде използван от всички електронни устройства – от мобилни телефони до стационарни компютри.

usb-type-c-first-image.0_standard_1020.0

Новият порт ще бъде с размерите на Micro USB и по подобие на Lightning port на Apple ще може да се включва и от двете му страни. Потенциалните скорости за пренос на данни могат да достигнат до 10 Gbps или двойно повече от текущите 5 Gbps на USB 3.0. Новият стандарт обещава и ефективен пренос на електричество, което ще намали времето за зареждане на батериите.

След като техническите характеристики са финализирани е само въпрос на време преди производителите да започнат да използват този стандарт. По-време на преходния период със сигурност ще има проблеми и недоволни потребители, но в дългосрочен план предимствата, които USB Type C има ще надделеят като най-вероятно до няколко години това ще е портът, който ще използваме във всичките си джаджи.