4_history

Екип от Националната библиотека в Багдад работи за запазване историята на Ирак и Сирия. Усилията на специалистите са насочени към създаването на дигитален документален архив, чрез който да се съхрани голяма част от историческото наследство, след като организацията „Ислямска държава“ унищожи много от историческите паметници в двете държави.

Процесът на възстановяване обхваща документи, повредени под въздействие на вода, скъсани и опожарени. Реставриращият екип използва специализиран инструмент, работещ с пара, за да раздели страниците им. Всеки ръкопис се стерилизира, почиства от прахови частици и закърпва с помощта на подобна на хартия японска тъкан. Обработените по този начин документи се дигитализират.

Въпреки че стана популярно заради дейността на „Ислямска държава“, премахването на артефакти, които се считат за неислямски или свързани с идолопоклонничеството, се случва отдавна и е довело до унищожаването на различни исторически обекти в много страни по света в продължение на десетилетия.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS