Водещият на Last Week Tonight Джон Оливър е на страната на Apple в дебата за прословутия iPhone от Сан Бернардино. Но прав ли е той и прави ли са Apple? Поне според него, да. В поредният епизод на шоуто водещият се зае със задачата да обясни надълго и нашироко (за около 20 минути) защо ФБР не са прави да искат от Apple въпросният iPhone да бъде хакнат.

Във видеото Оливър обяснява какво точно означава криптирането на данни за потребителите в днешно време и как инженерите се борят данните на всички нас да не попаднат в грешните ръце.

Видеото завършва с много точния довод, че няма как лесно да си изберем страна в този спор – и двете страни са прави по свое му: ФБР се опитват да опазят хората от терористични заплахи чрез възможност да имат достъп до смартфоните ни, докато Apple иска същото, само че желае да го постигне чрез запазване на сигурността. Ако iPhone-ът бъде декриптиран, кодът за това трудно би могъл да бъде опазен от това да попадни не в когото трябва, а това би отворило една потенциална кутия на Пандора.

Вижте видеото по-горе за по-подробна информация около случая. Определено си заслужава да се изгледа.