Джон Макафи, легендата на кибер сигурността, може да се окаже „задната вратичка“ за Apple, която да сложи край на разгорещилите се отношения между Купертино и правителството на САЩ.

Легендата предложи публично да декриптира прословутия iPhone 5c, в който се крие търсената от ФБР информация по случая в Сан Бернардино. Джон Макафи дори си даде срок от три седмици, в които той и екипът му ще угодят на ФБР, само и само да не се стигне до създаване на ключ в операционната система на Apple, който според Макафи ще сложи началото на края на САЩ. Той натърти на факта, че правителството е забравило, колко време е отнело да се създаде тази защита и до какво може да доведе отслабването й.

На основния въпрос “ Защо ФБР не могат да се справят с декриптирането сами, след като разполагат с всички ресурси и най-доброто, с което правителството на САЩ разполага?, Джон отговори доста наперено:

„С цялото ми уважение към Тим Кук и Apple, аз работя с екип от най-добрите хакери на планетата. Тези хакери присъстват Defcon в Лас Вегас и са легенди в техните среди и хакерски групи, като HackMiami. Всички са вундеркинди, с таланти, които не се поддават на нормалното човешко разбиране. Около 75% са социални инженери. Останалите са хардкор програмисти. Бих си изял обувката в ТВ шоу, ако ние не успеем да декриптираме телефона от Сан Бернардино. Това е чисто и просто факт.“

И защо най-добрите хакери на планетата не работят за ФБР? Защото ФБР няма да наемат някой индианец мохаук, някой с 10 тона пиърсинги по уши и татуиран по лицето, който иска да пуши трева по време на работа и няма да работи за по-малко от половин милион долара на година. Може да си заложите задника, че китайците и руснаците наемат подобни хора с подобни изисквания и го правят в продължение на много години. Това е така защо ние сме десетилетия назад в състезанието в кибернетичното пространство.“

И така Джон Макафи може би ще се окаже спасението за Apple, макар предложението му да има и доза личен интерес. От друга страна има и шанс от ФБР да не се съгласят, просто защото тяхната крайна цел не е просто да отключат този телефон, а да си спечелят достъп до всеки един телефон и операционна система, които са на пазара и които някога ще бъдат пуснати на пазара. Едва ли се вдигна толкова шум само заради един телефон. И преди е имало смарфони, които са били част от разследване и не са били отключени. Тогава не се вдигаше толкова врява, но сега ФБР използва случая именно с този модел, който няма всички защити, предлагани от Apple. Възможно е този случай просто да се явява удобен за правителството, а крайната им цел да е много по-различна.

1 коментар

  1. Социалните инженери ли ще подлъжат шитнята да се декриптира? 🙂

Comments are closed.