Много хора си мислят, че за да имат красив и стилен дом, трябва да инвестират куп пари. Истината е, че красивият дом не трябва да струва цяло състояние. Защото само с малко хитри промени може да вдъхнете на вашия дом нов живот, без да се налага да дадете куп пари. Ако следвате нашите съвети за декориране с ограничен бюджет, ще видите как и най-простите решения могат да имат голямо въздействие.

Всяка една промяна може да приложите във всяка стая на дома си, така че имате свободата да импровизирате.

1. Добавете нещо ново към стените

Като цяло нов цвят на стената е най-лесният начин да промените една стая, но ако искате да отидете малко по-надалече и да внесете елемент на изненада, заложете на модерните декорации за стена, които ще се превърнат във фокусна точка. Това може да бъде картина, стикер, пано, макраме….Най-универсалният начин е да изберете картина или пано в няколко части. Може да ги сменяте според настроението или сезона и така всеки път ще променяте и визията на помещението.

2. Преосмислете това, което имате

Няма да ви коства много усилия да разгледате какво имате в стаята и да помислите как може да се възползвате от наличните мебели и декор. Какво ще кажете да разместите няколко мебела? Понякога смяната на две три неща създава напълно нова визия на стаята. Или пък преместете шкаф от едната стая в другата. Например комода от спалнята може да намери място в хола, а люлеещият се стол да иде в спалнята.

3. Изберете осветлението си внимателно

Правилното осветление може да преобрази настроението в стаята, без това да ви коства някакви съществени разходи. Защо не купите нов абажур? Или да замените старите настолни лампи с нови? А какво ще кажете за нова подова лампа? Ще видите как бързо ще промените визията на стаята.

4. Сменете декоративните възглавници и одеяла

Не можете да си позволите нов диван? Има толкова много достъпни, страхотно изглеждащи възглавници, които ще дадат цвят и свежест на стаята. Ако не сте сигурни какви цветове да изберете, вдъхновете се от палитрата на стените и пода.

5. Направете своя собствена табла на леглото в спалнята

Ако искате да промените малко спалнята, направете нещо лесно – сложете нова табла на леглото. Тя може да е от палети, шперплат, да закачите килим за стена или просто да боядисате стената отзад в по-различен цвят.

6. Добавете светлина с огледала

Огледалата могат да бъдат чудесна алтернатива на произведенията на изкуството. Използвайте ги, за да добавите светлина и блясък към стените или смесете и съчетайте различни стилове, за да внесете елегантност и индивидуалност дори в най-малките пространства.

7. Възстановете старите мебели

Вместо да се хвърляте към покупка на нов фотьойл, защо не опитате да промените малко наличните. Например сложете нова тапицерия, сложете меко одеяло или застелете с красиво шалте.

8. Трансформирайте прозорец

Създайте фокусна точка в стаята като акцентирате на прозорците. Ролетна или римска щора е чудесна опция, но ако имате талант, може да опитате да направите свои собствени завеси. Друг евтин трик е да залепите стикери за прозорци. Когато ви омръзнат, просто ги сменете.

9. Създайте произведения на изкуството

Какво ще кажете да направите свои собствени произведения на изкуството – може да съберете есенни листа и цветя и да направите хербарий. Или да нарисувате своя картина, без да претендирате за нещо професионално. Или пък да закачите проекти на децата?

10. Поставете нов килим

Днес може да намерите много евтини, но ефектни килими и черги. Те не само ще внесат цвят, но и ще добавят топлота и уют в стаята. Освен това може да зонирате определена част на стаята, особено ако апартаментът ви е отворен план.