neurons

Научното списание New England Journal of Medicine публикува коментар, в който учени разискват предклинични проучвания за заболявания и инфекции. В статията се разкриват нови данни за ролята на централната нервна система (ЦНС), които до този момент не бяха познати на медицинската наука.

ВИЖ ОЩЕ: ОБОБЩЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ МОЖЕ ДА Е ПРОТИВОРЕЧИВА

Изследователи от САЩ и Канада са установили, че неврони от периферната нервна система са забелязани да изпращат информация за местни инфекции или възпаления към централната нервна система, позволявайки на тялото да координира имунния отговор. Хипотезата на изследователите е, че невроните не само изпращат сигнали за „обща тревога“, но и за много кокретна информация. Предполага се, че данните са за причинителите на заболяването. В момента се правят опити за „декодиране“ на тези съобщения от невроните.

Смята се, че ако учените успеят да установят как действа този комуникационен механизъм, тогава те ще могат и да създават такива съобщения. Тъй като сигналите се изпращат в реално време, лекарите ще могат да диагностицират заболявания много по-точно и бързо от всички съвременни методи.

Създаването на подобни сигнали би било много полезно за някои пациенти. Дава се пример с хори, които имат увредени рецептори за болка. Чрез изпращане на сигнали за блокиране на тези рецептори, ще се отстранява фалшивото усещане за болка. Възможност за постигане на такива резултати ще даде биоелектрическа терапия, ако се осъществи хипотезата на учените.