Двойките
Снимка: Lightspring / Shutterstock

Заглавието ви звучи малко паранормално или фантастично, нали? Е, всъщност не е такова.

Ново проучване на Университета Макуайър в Австралия показва, че двойките с дълготрайна връзка стават част от междуличностна когнитивна система, при която всеки разчита на другия да запълни дупки в спомена за нещо, което са извършили заедно.

Разбира се, звучи доста логично, че ще разчитаме на другите, когато се опитваме да си спомним общ момент. Но други проучвания сочат, че това не винаги е така. Индивидуалната памет се оказва по-ефикасна, в сравнение със социалната такава. Но според новото проучване на Чилия Харис и нейните колеги има и случаи, в които “споделената памет” е ефективна.

За проучването си учените разгледали различните начини, по които интимни двойки си помагат при припомняне на обикновени неща от ежедневието, както и разговорите им за споделени моменти. Също така ги попитали за стратегията им при ежедневното запомняне на информация, за да може да научат от тях сложните начини за споделяне на мисловния материал и споделените междуличностни ресурси.

Интересното е, че по-възрастните двойки изпитват по-голяма трудност при припомняне на лична информация от първа ръка – точно там двойките с дълготрайна връзка имат предимство в припомнянето на информация. Това означава, че когато остаряваме, компенсираме невъзможността да си припомним нещо като разчитаме на партньора си – това се нарича споделен ресурс.