Гледали ли сте филма Elysium? Може би не сте и ако е така ще ви разкажа с няколко думи за какво става дума. Действието е някъде в бъдещето, а според мен това не е чак толкова далечното бъдеще. Планетата е потънала в мизерия и хаус, хората са бедни и умират от различни болести. Редът се контролира от безмилостни роботи, които са командвани от висше общество, което не търпи неподчинение. Именно това висше общество или, казано по друг начин, привилегированите да са от богато семейство с положение, живеят в един друг свят. Този свят е красив, без болести, замърсяване и безпорядък. Този свят е в космоса.

Да, град в космоса, отделен от всичко и всички. Как ви се струва една такава идея? Не е невъзможно, но вече говорим за малко в по-далечното бъдеще. Моята история е за нещо, което е малко по-реалистично за съвременните възможности на инженерната мисъл. Говорим за движещ се град на колела. Това е предложение, което е повдигнато преди около 50 години, но до този момент няма реално развитие по проекта. Рон Херон прави първите наченки да повдигне темата през 60-те години на миналият век, но никой не е започнал да работи по това нещо пет десетилетия по-късно.

Ако трябва да погледнем реално на нещата, това нещо е напълно възможно да се случи и въобще не е някаква фантасмагория на развинтено въображение. Това е бъдещето такова каквото ни очаква. Може би не всички ще доживеем да го видим, но то ще се случи. Изграждането на една бизнес сграда или хотел, каквато е Бурдж Халифа е не по-малко скъпа от „движещия се град“. Друг е въпросът това до каква степен е рентабилно да се прави точно сега. Все още има ресурси, които да поддържат живота на земята, а един такъв град може да доведе единствено до неясни въпроси или геноцид на населението, без да има причина. Не е ясно как цялата планета ще възприеме стоежа на град, в който не всеки ще може да отиде, но градът ще може да ходи почти навсякъде. Дори и да се направи само като „научен проект“, както и ще ни го представят, един път вдигнато на колела, връщане назад няма.

Large Image

На снимките може да видите как би могла да изглежда една такава конструкция. Как ще са разположени различните площадки, обекти и енергийни източници.

Large Image

Доста е интересна темата и много мислих върху тази концепция преди да напиша статията. До какво може да доведе един такъв град? Как ще се възприеме от населението? Кой и за какво ще го ползва?

[cquote]Това ли е ноевият ковчег на бъдещето и кога ще имаме нужда от него?[/cquote]

Все интересни въпроси, на които може да отговорите в коментарите.

 

Large Image

Лично за мен това е неизбежното зло и спасителният кораб на тези, които ще останат след нас, освен ако не се преселим в космоса, както е във филма. В един момент ресурсите ще свършат и една определена група от хора ще трябва да се качи на този град на колела, за да продължим да съществуваме като раса въобще. Може да ви се стори налудничаво, но това е нещо, което ще се случи така или иначе.