Ако все още помните BlackBerry беше голяма работа едно време. Това беше телефонната марка, обожавана от всички – били те инвеститори или потребители. Всяка година десетки милиони устройства се продаваха. А след това се появи iPhone, а малко по-късно и Android… и нещата коренно се промениха за канадският производител.

От шест години компанията се „бори за съществуването си“, дори не толкова в кавички, колкото в действителност. Наскоро обаче, както се очакваше от BlackBerry обявиха, че ще спрат да правят собствени устройства, а вместо това ще продават чужди такива, но с тяхното лого.

Вчера моментът настъпи. Международните права за името на BlackBerry бяха официално продадени на китайския производител TCL, който произвежда и телефони под марката Alcatel.

TCL, които проектираха DTEK50 и DTEK60, сега ще произвеждат и продават телефони под бранда на BlackBerry, но също така и ще предлагат услуги за своите клиенти, или за вече бившите клиенти на канадската компания. Всичко което остава от BlackBerry Limited ще бъде софтуерът и услугите…

Има обаче няколко изключения. Сделката не е валидна в Индия и Индонезия, където BlackBerry има споразумения с местните производители и по тези места все още има хора, които се вълнуват от истинската BlackBerry марка. Също така TCL не е изкупила правата и в Непал, Бангладеш и Шри Ланка.

Като вземем няколко факта предвид:

  1. Името на BlackBerry изобщо не е на високите позиции, на които беше едно време;
  2. TCL устройствата не са от най-купуваните и очакваните;
  3. TCL купи Palm през януари и не направи абсолютно нищо с това.

Е, като вземем тези три неща предвид, няма да бъде изненада, ако този проект бързо, бързо приключи.

Но каквото и да се случи, вече знаете, че бъдещите смартфони на BlackBerry изобщо няма да са толкова истински и автентични и определено, ако си падате по хубавата техника, дори няма да ви мине през ума да си купите такъв телефон.