Sony Xperia Z5 Compact бе телефонът, с който направих едно от малкото 4K видеа, посветени на България. Честно казано, мисля, че това е единственото, което е правено с телефон в 4K, но може и да греша. Последният модел от серията “Compact” на Sony бе в мен около седмица и за това време успях не само да снимам видеото, но и направих няколко снимки, които ви показах и в предната ми статия, но ще разгледам малко по-обстойно днес.

Преди да премина към снимките, все пак е редно да отделя няколко реда за характеристиките. Xperia Z5 Compact идва с 23MP сензор, какъвто има в Z5 и Z5 Premium. Блендата е f/2.0 и имаме 24мм обектив. Сензорът е Sony IMX300, а резолюцията на снимките е 5520 x 4140 пиксела във формат 4:3 и 5984 x 3366 на 20.14МР във формат 16:9. Що се отнася до видеото, тук имаме UHD 2160p видео запис на 30fps.

Преживяването с Xperia Z5 Compact е като с всеки друг телефон на компанията

За да не изпадам в подробности, телефонът предлага почти същите неща, които и всеки преди него, но с известно подобрение в качеството. Отново си имаме познатите режими за снимане, познатото меню на камерата, хардуерния бутон за фокусиране и снимане и леко непохватния софтуер на Sony, който чакам от много време да бъде оправен, за да може наистина да се види потенциала на този страхотен хардуер.

Като метод на работа телефонът е удобен. Менютата са ви отделени в специална секция, откъдето може да включите и 4K режима за видео запис. Оттам насетне, който желае, може да си променя настройките, да сменя режими, сцена и каквото пожелае. Не бих казал, че това е най-лесният телефон за запис на видео, което искате малко или много да изглежда професионално, просто защото е малък. Това е нещо, което малко хора знаят, но по-малките камери, макар и значително по-добри като хардуер, са много неудобни за видео операторите, защото много трудно се стабилизират, ако снимате от ръка. Тук по-големите и тежки тема/камери са по-предпочитани.

Запазена марка на Sony e Superior Auto режимът, който реално е еквивалент на автоматичните режими при другите телефони. На този режим са заснети и всички снимки, които ще видите в тази статия. Причината да снимам основно на него, а не на ръчния, е, че повечето хора ще снимат така. Ръчният режим е за фотографи и хора, които имат време за всеки един кадър. Такива снимки обаче могат да се направят и с фотоапарата, който носите в себе си, докато телефонът, както винаги съм казвал, е за да щракнете нещо в бързината, което не винаги е възможно с DSLR.

Качеството обаче е доста по-добро от миналогодишните модели

Нека преминем и към качеството на снимките. На първо място трябва да отбележа, че Xperia Z5 Compact запечатва снимки с точни цветове и добра динамика, но при по-голямо приближение се забелязва доста софтуерно изостряне и премахване на шума. Въпреки това няма толкова голяма загуба на детайл. Нощните снимки от друга страна винаги са били по-слабото място на телефоните на Sony и сякаш и тук това не се е променило особено. При слаба осветеност ще срещнете много шум, загуба на детайл и неточни цветове. Това най-вече може да се види на снимката на Велико Търново през нощта, където небето “лилавее”. Макро снимките пък са супер, но отново при по-голямо приближение има софтуерно изостряне, което може да приемем за нормална черта в един телефон, поне при този режим. Снимките срещу слънцето са перфектни, там динамиката на кадъра е чудесна и няма почти никаква загуба на детайл. От снимката на водопада пък си личи, че явно стабилизацията върши работа, тъй като водата се е размазала, без да размазва като цяло кадъра.
При процеса на снимане също може да забележите както положителни, така и няколко отрицателни черти. На моменти се усещат доста проблеми с фокусирането на желаното място и безкрайно търсещия фокус. За сметка на това, Superior Auto се справя добре и при почти всяка ситуация бързо оптимизира настройките за пейзаж, нощен режим, макро или каквото решите да снимате.

Задължително пробвайте стабилизацията на видео

По темата с видето, тук можете да видите цяло клипче, което направих с телефона. Кадрите са в 4K и при монтажа не съм добавял филтри или други ефекти. Единствено на моменти има кадри, които са на slow motion, но нищо повече. Записите от телефона са в резолюция 3840 x 2176 пиксела на 30 fps. За клиповете Xperia Z5 Compact разполага цифрова стабилизация на изображението – SteadyShot. Тя, както и повечето такива режими за стабилизация, налага няколко негативни отражения към записа. От една страна намалява полезрението, а от друга има ефект и върху качеството. В края на моето видео има няколко кадъра, които са заснети с включен SteadyShot и може да се каже, че качеството не е силно засегнато и стабилизацията работи учудващо добре. Ако не го включите, ще усетите и видите, че кадрите стават доста насечени и дори най-малкото поклащане е осезаемо. От всичко обаче най-много ме подразни непрекъснато търсещият фокус.

За финал мога да кажа, че на фона на предни модели на японците, тук нещата са най-добре. Качеството се е подобрило доста от миналогодишните модели, но за съжаление все още има области, в които съществуват проблеми и Sony трябва да поработи по този въпрос.

Sony Xperia Z5 Compact Camera SampleSony-Xperia-Z5-Compact-Camera-Sample-122Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 9Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 5Sony-Xperia-Z5-Compact-Camera-Sample-111Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 7Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 4Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 6Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 2Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 1Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 8Sony Xperia Z5 Compact Camera Sample 3

Вижте всички снимки в пълна резолюция тук.

8 Коментари

  1. Поздравления за темата и старанието, но това с “непохватния софтуер” нещо не го разбрах?!

  2. Просто голяма част от недостатъците се дължат на “непохватната” му работа. Иначе хардуерът е топ.

  3. Сигурно имаш предвид, че нямат тези допълнителни екстри, които имат например G3, S5 и т.н. Всяка година взимам ново сони и така от доста дълго време и последната дума, за която се сещам е “непохватност”. UI- то се държи 100 пъти по-добре от на горе изброените модели, а програмата за разглеждане на снимки(Албум) и Уолкмана(Музика) например са най-похватните,които някъде ще намериш. Та мисълта ми беше, че може би думата е друга!
    Поздрави!

  4. Не, не. Аз не казвам, че нямат екстри, но софтуерът не е само за екстри, менюта или подредба. Тук става дума за начина на обработка на кадрите, преценката кога, къде и как да се компенсира липсата на светлина, наличието на шум, нуждата от детайл. За това говоря. Снимката е следствие от добър хардуер, но ако софтуерът не обработи всичко както трябва се получават някои недостатъци. Тук хардуерът е супер, но софтуерът малко куца.

  5. Явно не съм се задълбочил в това, което чета и не съм разбрал, че в случая става въпрос само за камерата. Прехода от характеристикитв към същественото е малко тънък. Иначе си прав. Напълно те подкрепям. Имат потенциал с този хардуер, но софта ги излага. Как Apple и LG се справят, а големецът Sony не може даже в собствени води ?!

  6. И на мен това ми е интересно, след като Sony прави оптиката на Apple.

  7. Ами аз със стария Z1 Compact правя по-хубави и детайлни снимки, което просто няма как да стане… Което ме навежда на мисълта, че при последващата обработка, тази за публикуването на снимките в сайта, се губи качество и на практика не се добива реална представа как точно снима телефона. М/би би било добре да се качат някъде и оригиналните снимки.

Comments are closed.