Всеки от вас е изпитвал гнева на мобилния юзър, когато мегабайтите от пакета ви за интернет свършат ненадейно по средата на месеца. Дори и неограничените пакети, които се предлагат към тарифните планове в момента, не са кой знае колко задоволяващи, щом определеният брой магабайти свърши и останете с „намалена скорост“… И за това има решение обаче, така че не се бойте. Разбира се, допълнително количество мегабайти няма как да дойде от никъде – нужни са ви само няколко трика, които да ви помогнат да намалите разхода на вашия смартфон, като така съответно ще си спестите и редица разочарования. Днешният гайд се отнася ексклузивно към потребителите на Android. Е, нека разгледаме съветите.

Включете компресирането на данни в Google Chrome

Съвсем наскоро Google представиха нова функционалност на своя мобилен браузър Chrome – възможността данните, преминаващи през него, да бъдат компресирани и така тяхната големина да бъде намалена. Ако използвате този браузър, то всичко което трябва да направите е да влезете в приложението, а след това в Settings > Data Saver. Оттам само превключете бутона в горния десен ъгъл и воала! От сега нататък данните, които ще използвате по време на браузинг през Chrome, ще преминават през сървърите на Google. Там компанията ги обработва, оптимизира за мобилен изглед и ви ги изпраща компресирани на почти 50%. Не се безпокойте, всичко това е напълно безопасно. Отгоре на всичко ще усетите, че браузването е станало една идея по-бързо.

Използвайте Opera Max

Разбира се, изразходваните ви мегабайти не отиват само за браузинг – имате тонове приложения на телефона си, които използат интернет. За това ви е необходима апликация като Opera Max, която играе ролята на съгледвач – през нея преминават всички данни, които се използват от приложенията ви. Opera правят същото като Google – оптимизират получените данни, компресират ги в сървърите си и ви ги пращат обратно. Според тях, чрез Opera Max можете да спестите до 50% мобилни данни на месец.

Изтеглете си Opera Max безплатно от Google Play Store.

Ъпдейтвайте приложенията си само през Wi-Fi

Звучи логично и може би не би трябвало да ви го казвам, но много хора все още го правят. Кое? Ами, оставили са автоматичния ъпдейт на приложения активен през мобилни данни. Няма да усетите кога скъпоценният ви пакет е духнал нанякъде и ще гледате към екрана с пръст в уста. Решението? Простата опция в Play Store приложението, която позволява да настроите ъпдейтите да стават само когато сте вързани към Wi-Fi мрежа. Влезте в Google Play Store, изберете Settings > Auto update apps и след това Auto-update apps over Wi-Fi only. Още по-добре, имате възможност да изберете опцията Do not auto-update apps, но пък така ще трябва да се занимавате ръчно всеки път.

Забранете фоновите данни

Push нотификациите са нещо страшно удобно, но те са враг на мобилните ви данни. Приложенията, които ги използват, са настроени постоянно да проверяват връзката към сървърите. За други пък това не може да се промени ръчно, така че ни трябва някакво друго решение.

Влезте в Settings > Data usage и разгледайте едно по едно приложенията, които използват най-много данни. Във информацията за всяко едно, използваните мегабайти са разделени в две категории – Foreground (на преден план) и Background (фонови). Можете да забраните фоновите данни на кое да е приложение като натиснете меню бутона, докато сте в неговата секция и изберете Restrict background data. Същото можете да направите и за всички апликации едновременно в самото меню Data usage.

android-restrict-background-data

Проверете настройките за синхронизиране на акаунтите си

Само за пример, влизайки в Settings > Accounts и отваряйки настройките на Google акаунта си, ще видите че по подразбиране всички услуги са с активна синхронизация. Това значи, че всяка една от тях прави връзка с интернет, независимо дали я ползвате или не. За да намалите разхода на данни и от тук, можете да изключите синхронизацията на Google апликациите, които не ползвате – да речем Picasa, Newsstand, и т.н. Това е само пример, разбира се.

Същото можете да направите и с останалите са акаунти, били те Google такива, или от трети страни. На останалите може би няма да имате толкова много опции, но все нещо ще можете да изключите.

Избягвайте стрийминг услуги

Във времето, в което Apple Music, Spotify и YouTube царуват, този съвет е може би малко краен. Предполагам знаете обаче колко много данни изразходват този вид приложения. Ако имате как да намалите потреблението си тук, това ще помогне много. Ползвате Spotify Premium? Свалете плейлистите си и любимите си албуми за офлайн слушане например. Google Play Music също предлага тази опция, както и останалите услуги от този тип.

YouTube в частност използва най-много от вашите данни, тъй като става въпрос както за аудио, така и за видео материал. За да намалите разхода си от там, изключете auto опцията за качеството на видеата и изберете някоя от по-ниските такива. За останалите музикални стрийминг услуги пък важи възможността да намалите стрийминг качеството до минимум.

youtube-mobile-app

Е, това са нещата, които можем да ви посъветваме да направите, за да спестите някой и друг мегабайт. За някои от тях може и да знаете, но ако има такива, които не сте пробвали до сега – давайте. Ще се учудите каква част от пакета си можете да спестите само чрез тези няколко трика тук. Ако разбира се имате да добавите нещо към вече наличните съвети, можете да го направите в секцията за коментари.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS