Вечният въпрос: „Мога ли да оставя батерията на смартфона си да се зарежда цяла нощ?“ Как да зареждаме телефона си, така че да не повредим батерията му и да удължим живота ѝ максимално? Днес ще се опитаме да отговорим добре ли е телефоните ни да стоят на зарядно по цяла нощ.

Без съмнение, първият и най-голям плюс на това да зареждате телефона си през нощта е, че на сутринта устройството ви ще бъде напълно заредено, така че можете да започнете деня си без притеснения, че батерията ще ви предаде в някакъв момент. Но има ли тази практика други предимства и ако не, то какви са минусите при извършване на такъв тип зареждане на батерията? Нека да разгледаме фактите.

В днешно време телефоните използват т.нар. литиево-йонни батерии. Те са много по-модерни и много по-надеждни от никеловите, които бяха популярни преди години и се използваха за всякакви устройства. В момента можете да откриете такива батерии по магазините и може би сте забелязали, че техните презареждащи се наследници се използват за ежедневни джаджи като фенери, дистанционни и т.н. Те обаче нямат място в нашите смартфони и това се дължи на начина им на работа (и издръжливостта им, разбира се). Никеловите батерии имат т.нар. „циклична памет“ и при нея се поражда следният проблем – ако не ги зареждате на максимум, то те „забравят“ колко е пълния им капацитет и могат да отчетат последното зареждане като максимално такова. Пример: ако заредите никелова батерия до 57% и я изключите от зарядното, е напълно възможно оттук нататък това изкуствено да остане нейния максимум. За жалост няма как да избегнете този проблем.

Литиево-йонните батерии имат много предимства

За щастие, никеловите батерии така и не станаха част от мобилната революция. За сметка на това, в началото на новото хилядолетие телефоните започнаха да използват литиево-йонни батерии, които имат няколко предимства: не страдат от проблема с „паметта“ на никеловите, много по-компактни са, задържат повече заряд и имат много по-дълъг живот, благодарение на множеството цикли на зареждане и разреждане. Те от своя страна обаче имат друг проблем – работата им зависи до голяма степен от температурата, както на самите тях, така и на околната среда.

За да могат да получават заряд правилно, литиево-йонните батерии трябва да работят при температура между 0 и 45 градуса по Целзий. Те, така да се каже, не обичат нито прекалено ниските температури, нито прекалено високите. Бързото зареждане (Fast Charging) пък е по-ефективно при малко по-висока температура – между 5 и 45 градуса по Целзий. Ако температурата е по-ниска от тези диапазони, батериите могат да започнат да губят заряд.

Avantree Force battery 2Сега е важно да обърнем внимание на това какво се случва, когато температурата започне да се повишава. Докато зареждате батерията си, нейната температура се покачва – когато тя се загрее, започва да се зарежда по-бързо. В момента, когато капацитетът на джаджата достигне 100%, тя стартира процес по изразходване на излишния заряд, който се изразява в отдаване на топлина. При продължително зареждане (да речем цяла нощ), това би било проблем, ако тези батерии нямаше как да пренасочат заряда. За щастие обаче решение има – повечето модерни смартфони работят с технология, които спира зареждането при 100% и телефонът започва да работи с енергията, идваща от зарядното. Така батерията не се изразходва, остава с пълен заряд, а телефонът от своя страна продължава да работи.

Да, можете да зареждате смартфона си цяла нощ

Ето че фактите говорят сами – на практика няма никакъв проблем да оставите батерията на смартфона ви да се зарежда през цялата нощ. Разбира се, има различни други действия, практикуването на които би удължило или намалило цялостния живот на вашата батерия. Специалисти съветват, че най-добре е да държите заряда на литиево-йонните батерии между 10% и 90% от максималния капацитет. Не е хубаво да разреждате батерията до 0%. Практически няма проблем да зареждате до 100% (както става при включен в зарядно смартфон за цяла нощ), но от друга страна зареждането до около 90% спестява цикли и съответно удължава живота на вашата батерия. Разбира се, това, което описахме за литиево-йонните батерии по-горе, важи в почти пълна сила и за литиево-полимерните такива, които също стават популярни в последно време.

3 Коментари

  1. потвърждавам – високата температура е опасна! Оня ден, на плажа телефона ми слънчаса, прегря и се е тухла 🙁

  2. Значи да не започваме да зареждаме телефона от пълна нула и да не го зареждаме до напълно 100% така ли?

  3. Придържай се от 20 до 80%. Разреждане до край и зареждане до 100 прави периодично – максимум да кажем на 2-3 седмици по един път.

Comments are closed.