Снимка: renewables international

В момента Дания е една от най-“зелените” страни в Европа и света. Много голяма част от енергията за страната се произвежда от морски вятърни турбини, хората са стимулирани да използват всякакъв друг транспорт, но не и коли – ходят на работа с влак, колелета или дори пеш.

Планът е страната да спре да използва изкопаеми горива за добив на енергия и според самия Хелвег Петерсен, министър на климата и енергетиката, това ще е трудно, но постижимо. Той смята, че цената за спиране използването на изкопаеми горива обаче няма да е висока. Петерсен предложи план, който да отърве Дания от енергийната зависимост от този тип горива до 2025 година. По думите на Джоузеф Фонсека,

“Дания вече е предприела важни стъпки, за да прекъсне зависимостта си от високо-замърсяващи горива – вятърните турбини трябва да започнат да генерират повече от половината от цялата електроенергия до 2020 година, а 41 на 100 от хората в Копенхаген ходят на работа или училище с колела – повече, отколкото в Амстердам.”

Към момента страната внася около 6 милиона тона въглища годишно. Главният вносител на горива е Русия, като спирайки използването на въглища, Дания ще се откъсне и от енергийната си зависимост от бившия Съветски съюз.

Според Датската енергийна асоциация, скоростно спиране използването на изкопаеми горива подлага на риск енергийната нужда на страната, тъй като вятърните турбини, колкото и много да са те, може и да не успеят да смогнат. А въглищата в момента са отговорни за около 1/3 от електроенергията.