biomeda

Групата FIDO, която е съставена от над 150 компании, се събра на консултации миналата седмица, за да реши как да се справи с един от основните проблеми на сигурната защита – паролата. Сред членовете на този алианс са световни корпорации като Microsoft, PayPal, Google, Bank of America, Visa, MasterCard и други. Те публикуваха първата версия (1.) на своите отворени спецификации за силна автентикация в интернет без използването на парола като средство за идентификация.

ВИЖ ОЩЕ: АНИМИРАНИ ИНФОГРАФИКИ ПОКАЗВАТ КАК РАБОТЯТ НЯКОИ НЕЩА

Новият стандарт ще работи с устройства, сървъри и клиентски софтуер за осигуряване на връзка. Идеята е да се заменят паролите и пин кодовете с биометрична информация, която да няма възможност да бъде изгубена – пръстов отпечатък, гласово или визуално разпознаване на потребителя. Досегашните имплементации на подобни системи водят до ограниченото им ползване – едни идентификационни данни могат да се използват само в определени програми или компютри. Отворените спецификации ще позволят на всички да се възползват от тях.

Представители на FIDO се надяват техните спецификации да бъдат въведени до няколко години в повечето крайни устройства и софтуер. През този период ще бъдат съставени различни доклади по отношение на рисковете от имплементацията на системата, както и спецификациите ще бъдат обновявани.