За първи път от 2001 година насам, годишните приходи на Apple вървят надолу и то сериозно. От 233,7 милиарда долара за 2015 година, те са паднали с 9% на 217 милиарда, като това се дължи главно на по-слабите продажби на iPhone в последно време.

Дали пък спадът в продажбите на смартфона от своя страна се дължат на по-слаб интерес поради не толкова промененият дизайн, вече не е ясно. Едно обаче е сигурно — прогнозите сочат продължаващи спадове и то не само за iPhone продажбите. Продажбите на iPad устройства също са надолу (с 6%), докато тези на MacBook джаджи са паднали с цели 14%. Да се надяваме че с новия дизайн на MacBook Pro, който очакваме утре, нещата ще се променят.

Графика: The Verge
Графика: The Verge

Може да се каже, че Apple в момента се държат на върха главно заради Services сектора си, който включва iCloud, Apple Music и iTunes. Приходите на тези услуги дори растат, като тази година са с 24% нагоре спрямо миналата. Всъщност приходите само от тях за 2016 са 24,3 милиарда долара. Как ще развият Apple от тук нататък своите услуги и хардуер ще реши изхода от тази финансова година и ще даде старт на следващата.

Вие какво мислите? Каква е причината за спада в продажби на iPhone, iPad и Mac устройства? Споделете с нас в коментарите.

 

1 коментар

Comments are closed.