Голямо внимание на събитието на Google снощи бе обърнато най-вече на изцяло новият гласов асистент. Той вече се нарича Google Assistant и както споменаха от компанията, може да прави много повече. Основното, което липстваше при Google Now бе това, че с него не можеха да се водят разговори, каквито са възможни със Siri и Cortana. Това обаче остава в миналото, тъй като новият асистент е поумнял.

По думите на Сундар Пичай, благодарение на търсачката си, Google притежава огромно количество знание и факти, на които асистентът може да разчита при подадени заявки. Той от своя страна вече е индивидуално насочен към всеки потребител и се развива с времето. Колкото повече въпроси му задаваме, толкова по-добър ще става той и всичко това благодарение на машинното обучение (machine learning), внедрено в неговата система.

Machine Learning

Всъщност машинното обучение е в центъра на всеки един изкуствен интелект в днешно време — от AlphaGo на Google, който победи шампионът на Го Лий Се-дол, до автопилотът на Tesla и да, търсачката на Google. От компанията дори демонстрираха разликите между възможността за разпознаването на снимки преди и сега, и те са наистина впечатляващи.

И така, Google Assistant вече живее на три различни места — домашният асистент Google Home, новите смартфони Pixel, както и чат приложението Google Allo. Той обаче е персонализиран за всеки един потребител и работи вътре в екосистемата на компанията. Това ще рече, че можете да се прехвърляте между изброените места и винаги да получавате релевантната за вас информация. Google Home може да ви помага да контролирате умния си дом, да пуска за вас музика и да попълва неща в списъка ви за пазаруване. Когато излезете навън пък, този списък ще е наличен на вашия смартфон.

Actions on Google

Има и още нещо и то се нарича Actions on Google. Платформата бе представена от Скот Хъфман, който разказа какво ще представлява тя. Понякога потребителите имат нужда от информация на момента — например когато питат за различни факти. Когато обаче трябва да се направи нещо повече, за да бъде достигнат отговор на дадено запитване, в екшъна влизат Actions on Google (pun intended). Разработчици от трети страни ще могат да внедрят в асистента свои услуги, които да помагат на потребителите. Пример беше даден с това как можете да поръчате Uber като Google Assistant директно ви свързва с компанията посредством чат. За да могат възможностите да се разширят пък, т.нар. Google Assistant SDK, или Software Development Kit, ще бъде наличен за разработчици от догодина.

google-pixel-phone-picture-22Това са само част от примерите, които Google ни представиха снощи. Разбира се, този нов асистент може много повече. Удобното за много хора може би ще бъде възможността му да разпознава информация от контекста на чат с ваш приятел. За други пък най-интересно ще е да кажат просто „OK Google, tell me a joke.“ Несъмнено обаче, Google Assistant е много повече от това, което неговият предшественик беше.

Дали Google настигат Microsoft и Apple с техните асистенти, тепърва ще разберем. Едно обаче е ясно — компанията иска да превърне живота на потребителя в много по-лесно и организирано преживяване. Остава да видим дали ще се справят.