spph

Немските тайни служби и по-специално агенцията BND бе разкрита, че притежава техническо средство за подслушване и проследяване на свои граждани. Разкритието е особено скандално, защото става въпрос за хора, които работят за чужди компании или организации. Според Конституцията на страната агенцията няма право да следи немски граждани или компании, независимо от тяхното местоположение.

ВИЖ ОЩЕ: ИЗТЕКОХА СНИМКИ НА НОВ MICROSOFT LUMIA СМАРТФОН

В събота Associated Press получи потвърждение от немското правителство, че BND могат да проследяват служебни обаждания и електронни писма, които се отнасят до работодателя. Това се отнася за чужди компании.

Тези данни получиха широк обществен отзвук в интернет, тъй като немските граждани са особено скандализирани от масовите програми за подслушване на САЩ. Скандалът с канцлера Ангела Меркел остро осъди поведението на агенциите за сигурност на американското правителство, а сега в Германия са открити подобни механизми.

От март 2014 г. парламентът на Германия има работеща комисия за разузнаване, която има за цел да проследи дали и по какъв начин САЩ и нейните съюзници са събирали данни, отнасящи се до Германия и нейните граждани.

Все още няма други изказвания, които да потвърдят или отрекат позицията на правителството за дейността и функцията на BND по повод тяхната възможност за следене.
Не е ясно дали те са използвали тази възможност и какви са границите на техните правомощия.