OS-X-Malware-Yosemite

В последната версия на Mac OS X се установи опасна уязвимост, която подлага системата в сериозен риск. Проблемът се крие във файла “sudoers”, който на практика регулира достъпа на различните приложения до администраторските права.

Изменение в Yosemite промени достъпа до този файл и вече е възможно хакерите да модифицират неговото съдържание. В резултат на потенциални престъпни действия е възможно да се инсталира злонамерен софтуер или вирус в системата, без дори да се изисква парола.

Проблемът бе открит от Стефан Есър, който съобщи новината преди да уведоми Apple. Според етичните правила това на практика е против обществения интерес, защото се разкрива проблем преди Apple да има възможност да го оправи.

Такова действие на практика дава зелена светлина на кибер престъпниците да използват дупката в сигурността, докато не се разработи кръпка. Есър предлага свое собствено решение под формата на добавка към ядрото на системата, която може да се изтегли от Git Hub. Все още очакваме официално изявление на Apple по случая.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS