keyless car

Ако скоро сте си закупили нов автомобил, тогава има голям шанс да имате някакъв вид безконтактно отключване. Най-новата статистика на полицейските служби на Обединеното кралство показва, че вече 1/4 от всички кражби са точно на такива коли. Миналата година жертва на крадци са били 6283 автомобила, което прави по 17 кражби на ден.

Виж още: Apple може би разработва конкурентна на Street View услуга

Престъпниците разполагат с устройства, които преодоляват защитата на електронния модул. По принцип те се използват от сервизните техници на автомобили. Друг начин е чрез физически взлом в автомобила. Престъпниците търсят достъп до специалния ODB порт, който използват за сваляне на информацията и електронните идентификационни номера на колата. Чрез тези данни те изработват съвместим ключ за много малко време. Най-засегнати са Ford Transit и Mercedes Sprinter, както и Ford Fiesta и някои луксозни модели на BMW и Land Rover.

Крадците най-често избират коли от Лондон, а успешно откраднатите автомобили обикновено се карат в съседни държави, където се разглобяват на части и изпращат до различни дестинации, основно Африка. Полицията е създала специална програма „Endeavour”, която има за цел да предоврати кражбите чрез проверки. Службите за сигурност имат намерението да стигнат до самите организатори чрез разобличаване на престъпните групи.

Препоръките към гражданите, които имат такива автомобили, са да инвестират в специални заключващи механизми. Те предотвратяват достъпа до сервизните портове. Препоръчва се също така колите да се паркират на добре осветени места.
Полицията си е поставила за цел да намали с 20% кражбите до 2016 година. Вече се работи заедно с производители на автомобили за въвеждане на законодателни мерки, които да помогнат в тази насока. Една от идеите е да се ограничи достъпа до сервизните инструменти. По този начин ще се намали вероятността те да бъдат използвани от престъпниците за кражби.