Apple е компания, която знае как да пази тайни. През последните години сме се уверявали неведнъж в това. Днес обаче трябва да се представи най-новото произведение на американския гигант, а вече имаме тонове информация за него. Какво не е наред?! Apple е изгубила войната със запалянковците, които на всяка цена искат да разберат първи какво ще се предложи на пазара? Каквато и да е истината, Тим Кук няма да изненада толкова много хора с iPhone 6, или поне не както би искал. Ако ще дори да го създаде от бамбукови листа, до потребителите стигна предостатъчно информация.

Apple си е Apple и сме убедени, че има скрит коз дори в двата ръкава, че и в крачолите. Нека разгледаме вече известното ни, за да се замислим какво пропускаме.

Снимка: AP Photo/Alexander F. Yuan
Снимка: AP Photo/Alexander F. Yuan

Камерата е нещо, което всички обичат. Дори малко повече. Става ли въпрос за нея, всеки уважаващ себе си производител с флагман на пазара иска да е на ниво. Apple подаде патент за стабилизация на изображението. Също така в публичния регистър това означаваше, че ще води до „Super Mode Resolution“ или иначе казано уголемяване на пикселите в изображението. Може да звучи объркано, но преди време имаше нещо подобно с телефон заснемащ снимка и между всеки два пиксела чрез специална програма въвеждаше по още 5. Това е лично моята идея. Подкрепена е от наемането на Ari Partinen от Nokia – главен инженер зад Lumia моделите, славещи се с уникални камери. Очаква се и True Tone светкавица, която ще е двойна за топлите и студени нюанси.[rquote]Ние искаме най-доброто и се надяваме, че Apple този път ще ни даде всичко, което желаем[/rquote]

NFC … Това искахме да видим в iPhone до момента. Повечето потребители, които разполагат с функцията, не я използват, но познавам много, които казват, че е удобна. Изтекла снимка на чипа за NFC в смартфона на Apple показа амбициите на компанията да влезе в сферата на безконтактните плащания. Защо? Така или иначе имат данни в себе си на над 800 милиона сметки. Потребителите им вече са вързани с тях, а по-големите транзакции са добре дошли. Всъщност се знае, че представителство на Apple е разговаряло с MasterCard, Visa и American Express, което не оставя съмнение, че работят по своя разплащателна услуга. iOS не иска да е зависим от чужд софтуер, затова отхвърляме идеята да използват Google Wallet или PayPal. Независимо кой ще предостави или направи своя услуга, Apple няма да забрави да интегрира TouchID в безконтактните плащания на устройствата си. Несъмнено функция с голямо ниво на сигурност.

Като заговорихме за iOS … Очевидно ще видим iPhone 6 с новата версия на операционната им система, обявена още на WWDC 2014 през юни. Обещава да бъде настроена Healthy със сензори, правещи всякакви глезотийки. Shazam ще е вградена функция за намиране на музика в Siri заедно с много нови трикове за обогатяване на гласовия асистент. Това се очаква, тъй като играта загрубява, а се виждат страхотни функции дори в Cortana.

Siri-read-emails-iphone

Името може да е различно. От историята следваме iPhone3 – 3GS, iPhone 4 – 4S, iPhone 5 – 5S. Дори и iPhone 5C. Ако обаче се представят две устройства, то по-голямото всички предполагат, че ще спадне към iPad гамата с име iPhone Air. В последно време обаче се чу по-добро предположение като iPhone 6L (L от Large).

От изтекли снимки преди време се видя как на оперативка се говори за харесваните от потребителите големи екрани на мобилните устройства. За пример ще кажа над 4,5 инчови дисплеи. Още тогава се заговори, че Apple няма как останат назад в това отношение. Има ли търсене, има и предлагане. Само че предлагане има от дълго време. Няколко седмици по-късно на вниманието ни бяха представени два модела в снимки. Единият се посочваше като 4,7 инчова версия, а другият – като такава с 5,5 инчов диагонал на екрана. Интересно наистина! Особено защото изглежда като последния iPod Touch. В началото на всички ни се струваше абсурдно, но с всеки изминал ден хората си казват „Защо не?!“ Това идва от факта, споменат по-горе – Apple винаги има скрит коз. На други снимки пък забелязахме златни, сребърни и космическо сиви панели на iPhone6.

iphone-6-render-3

Сони Диксън е човекът, който разпространи първите снимки на iPhone 5C. Преди време той пусна и снимки на предполагаемото устройство с 5,5 инчов диагонал. Вижда се камера, стояща издута, явно заради тънкия си профил и уголемяване на лещата. Вижда се също тънка рамка на лицевата част и заоблени ъгли. Feld & Volk подновиха информацията, представяща ни извито в краищата стъкло. От същия източник се твърди за бутони, наподобяващи тези на последните iPad-и, както и лого, вградено в задния панел.

Малък, но семпъл ъпгрейд в дизайна може да сложи край на напуканите екрани на iPhone. Сапфиреното стъкло е по-силно от стомана и по-трудно за чупене от познатите ни Gorilla Glass. Apple има изградена напълно нова сграда, която явно ще помещава производния процес. Той обаче ще излиза солено. Заради малките срокове сме склонни да повярваме в наличието му след време. Също така тази версия ще е и по-скъпа. Ако има нещо, представено днес, което да използва сапфир, по-вероятно ще е iWatch.

mkbhd_iphone6_display_2

Много източници говорят за извит екран. И преди сме чували подобни слухове без резултат, така че няма да им отдаваме значение. Говори се и за смяна на позициите на бутоните. Писането пък с една ръка няма да е проблем според доклад, отнасящ се за iOS 8. Това е от The Times и информацията не е за подценяване! Все пак не знаем дали ще видим iPhone с 5,5 инчов екран, но сме убедени на 147% в наличието на такъв с 4,7 инчов диагонал.

Какво ще е нов продукт в милионен тираж без проблеми? Доклади сочат наличието на забавяне при доставката на компоненти за по-големия 5,5 инчов iPhone 6. Това може да предизвика представянето му на пазара малко по-късно във времето. Други мислят, че става въпрос за началото на 2015 година, но аз съм убеден, че Apple ще направят всичко възможно за предоставянето му на пазара преди коледните пазарувания. Това винаги е голям залък за всички производители.

[lquote]Понякога, от лакомия или поради друга причина, ние искаме повече, отколкото можем да понесем[/lquote]

Най-малкото заради сапфирените екрани новите смартфони на Apple има шанс да са по-скъпи дори при сключване на договор. Слухове от достоверни източници твърдят, че става въпрос за 299 долара за 4,7 инчовата версия на iPhone 6. Същите говорят и за цена от около 100 долара над тази за големия му събрат – 5,5 инчовата версия.

Списък с части беше показал наличието на NAND памет от Toshiba със 128 GB памет. Солидно наистина! Дори да се окаже вярно, едва ли 4,7 инчовата версия ще може да се похвали с това. Пък и едва ли ще бъде евтино удоволствие.

2915 mAh батерия се очаква в големите смартфони на компанията. Изтеклата информация към медии не поставя под особено голям въпрос това. iPhone 5S идва с около 1900 mAh. Това е прекалено малко! По-големите диагонали обаче ще предложат повече място за батерия и останал хардуер. Ако съдим по Samsung S5, който е с 2800 mAh батерия, то няма да е учудващо Apple да се опита да изпревари конкуренцията.

Очакваме много подобрения в iOS 8. Да, операционната система беше представена преди месеци, но все още нещо липсва. Иначе върви перфектно! Все още очакваме нови функции в камерата. Тя си работи добре, но може да се вземе малко повече от нея. HealthKit се очаква като API с функции за програмистите, които да правят повече приложения за спорт и здраве. Extensions е името на функция, позволяваща на приложенията да контактуват помежду си. Много подобрения се очакват и в останалите фирмени приложения на Apple. Контакти, календар, поща са само част от тях.

calendar-iphone

Допълнително:

iWatch е дълго коментирана джаджа. Ако сме виждали някакви снимки на интерфейса, то се забелязва „Watch Utility“ приложение. Освен името, което изглежда очевидно, то други снимки показват, че часовникът ще е Health Care насочен. И изведнъж всички ще започнат да спортуват… Синхронизацията с iPhone 6 се предполага, че ще се осъществява чрез NFC. Ако всичко е вярно, то това далеч не поставя две различни устройства, а едно, но в две тела. Няма по-добра вечер за представяне на часовника, освен в същата, когато бива представен и новият iPhone.

iPhone 5C не може да се каже, че успя да реализира очакваното. Сега слухове сочат, че този модел ще се предлага напълно безплатно с договор към мобилен оператор.

Apple със своята презентация в Купертино ще се опита да ни изненада. Да, ще има функции, които не са изтекли досега, но дали ще са големи и значителни?! Тим Кук беше казал, че Apple е на път да създаде нов вид устройство. Трябва доста да се постараят, за да го направят. От месеци се говори за по-големи iPhone-и, което е стабилен знак за навлизането на по-големи екрани в устройствата им.