android 4.3 jelly bean

Google показа днес на специално Nexus събитие най-новата версия на мобилната операционна система Android. Тя няма да носи името Key Lime Pie, а ще се присъедини към другите Jelly Bean (4.3).

Един от основните акценти в Android 4.3 са новите мултипотребителски настройки, които позволяват няколко потребители да използват едно и също устройство с различни приложения и настройки. Google демонстрира на сцената как един потребител може да настрои профила на своето дете, например, така, че то да вижда само определено и избрано от родителя съдържание. Новата функция атакува по директен начин проблема с покупките в самите приложения, за които се говори и спори в последно време. Подителят ще може да закупи само определени нива в една игра за своето дете, като то дори няма да вижда, че другите съществуват (от своя профил). По този начин родителският контрол се увеличава, уверяват от Google.

На борда на Android 4.3 се качва и Bluetooth Low Energy или Bluetooth Smart – функция, очаквана от доста време. Тя ще бъде придружена от OpenGL ES 3.0 поддръжка, която Google описва като „голямо нещо за разработчиците“. Новият GL стандарт позволява на разработчиците да разработят много по-реалистични сенки в игрите. Освен това, новите игри ще могат най-накрая да се възползват от предимствата на тези мултиядрени чипсетове, с които Android общността толкова се гордее.

Android 4.3 Jelly Bean ще пристигне още днес за Nexus 4, Nexus 10, първото поколение Nexus 7, както и Galaxy Nexus. Google обещава  Google Play версиите на Galaxy S4 и HTC One също да получат ъпдейта „скоро“.