LG представи за пръв път серията V през 2015 година, започвайки с LG V10. Фокусът винаги е бил върху предоставянето на най-добрите мултимедийни функции, като в същото време предлагат всички спецификации от висок клас. Сега през 2017, традицията продължава с новия LG V30.

V30 въвежда доста нови неща за серията, компанията и дори мобилните устройства като цяло. Ето всичко, което ви е необходимо да знаете за най-новия флагман на LG.

 

Дизайн

Първото нещо, което ще забележите при LG V30, е, че въпреки че местоположението на камерата и скенера за пръстови отпечатъци остава почти същото като на V20, има доста промени в дизайна, които правят смартфона доста по-различен.

Отпред, LG V30 представя чудесен 18:9 6-инчов P-OLED дисплей, което е голяма промяна от IPS екрана, който притежаваше предшественика на телефона. Гърба на V30 леко се извива, което осигурява лесното управление (нещо като при Galaxy S7 Edge). Краищата на LG V30 са като на G6 – изцяло метално тяло със същото гладко метално усещане.

Спецификации

  • Процесор: Snapdragon 835
  • RAM: 4GB
  • Памет: 64GB
  • Батерия: 3 300mAh
  • LTE
  • Bluetooth 5.0

Единственото тук, което трябва да коментираме, е RAM паметта. 4GB са интересен избор. Може би всички очаквахме малко повече, имайки предвид, че повечето смартфони на 2017, предлагат 6GB или дори повече. Дали обаче в действителност тези 2 допълнителни гигабайти са необходими?

Водоустойчивост

В LG V20 беше чудовищен телефон, но със сигурност сте забелязали, че нещо липсваше от спецификационния му лист. Водоустойчивост. С LG V30, LG вече носи IP68 устойчивост на прах и вода. Телефонът може да издържа на потапяне до дълбочина от 1,5 метра в продължение на 30 минути. Заслужава да се отбележи, че телефонът все още е MIL спек клас. В комбинация с водоустойчивостта, това прави доста здрав телефон, без да пречи на висококачествения премиум външен вид.

Камера

V30 има доста подобрения по камерата, както софтуерни, така и хардуерни. Този път LG използва 16-мегапикселова камера с впечатляваща бленда f/1.6 и зрително поле от 71 градуса. Втората леща на гърба е 13-мегапикселова с отвор f/1.9 и 120-градусово зрително поле. Има оптична стабилизация на изображението, но само на основния обектив.

LG добавя нова кристално чиста леща (Crystal Clear Lens), която е прави цялостното изображение по-реалистично. Компанията твърди, че това не означава само, че V30 може да предостави „най-ярката мобилна камера“, но също така подобрява трансперантността с четири процента. Телефонът може да заснеме до 11 степени на тъмнина, спрямо 9.5 на повечето други мобилни камери.

Продължаваме с камерата. LG представя няколко основни софтуерни функции. Първата се нарича Cine Video. С нея можете да използвате специални вградени ефекти, които ви позволяват да прибавяте филмови нюанси и много други, за да придадете на снимките си по-професионален вид.

Втората главна функция е Point Zoom, която технически е част от Cine Video. Тя ви позволява да приближавате безпроблемно в която и да е част от видеоклипа, вместо да мащабирате в центъра и след това да местите камерата, какъвто е случаят с други устройства.

И накрая – Cine Log. С тази функция можете да снимате в широк динамичен диапазон и цветова гама, да записвате видеоклипове с помощта на диаграма на диапазона и всички подробности относно изображението се записват в таблица, така че да можете да редактирате лесно с Adobe Premiere Pro например.

Аудио

Аудиото както винаги играе важна роля при LG. Компанията ни предлага Hi-Fi Quad DAC, който е настроен от B&O Play. LG също така споменава, че телефонът пристига със слушалки B&O Play, въпреки че е възможно това да е само за избрани пазари. V30 също така разполага с цифрови филтри, които ви позволяват да приспособите звука към вашия вкус, докато Hi-Fi аудио записа означава, че ще получите чудесен звук във видеото или когато записвате аудио директно от телефона.

Най-голямата промяна обаче е, че това е първото устройство, което поддържа MQA. За тези, които не знаят, това позволява стрийминг на висококачествен звук с малък размер на файла и без загуба на качество. За запис на звук има и функцията Receiver-as-a-mic, което означава, че слушалката се удвоява като микрофон, за да осигури кристално чисто аудио.

Втори екран

Още с LG V10, вторият дисплей е основната характеристика на серията V, но вече не е така. С масивният дисплей от 18:9, V30 вече няма нужда от нещо подобно. А и „плаващият бар“ иззема функцията на втория екран. Въпросният плаващ бар представлява изскачащо меню, което „плува“ по екрана.

Останалата част от софтуера е доста подобна на LG G6 и V20. Устройството е с Android Nougat. Oreo ъпдейт е обещан, но LG няма конкретни данни кога да го очакваме.

LG V30 Plus

LG V30 идва в две версии – V30 и V30 Plus. Може би си мислите, че „+“ модела ще бъде с повече памет, повече RAM и по-голям дисплей. Е, прави сте само за първото. Plus е със 128GB памет, вместо 64GB на нормалния смартфон. Всичко останало е абсолютно същото.

Цветове

Можете да избирате между четири цвята. Aurora Black, Cloud Silver, Moroccan Blue и Lavender Violet. В България обаче сигурно няма да бъдат пуснати и четирите.

Цени

LG V30 излиза в Южна Корея на 21 септември. За другите държави не се знае абсолютно нищо още. Колкото до цената… LG изглежда предпочитат да си замълчат тук. Слуховете обаче ни навеждат на мисълта, че 64-гигабайтовият модел ще бъде $699.

Е, какво ще кажете за новия флагман на LG? Допада ли ви като спецификации, дизайн и т.н.? И как стои погледнат до Note 8 например? Споделете с нас в коментарите.