Бум на заразата през 2014 година

Случаят, който се смята като първоначален за тазгодишния бум, е от края на 2013 година. Става въпрос за двегодишно момченце, което умира на 6-ти декември в Гвинея. След него майка му, сестра му и баба му също умират. Смята се, че причината за това е поминъкът на семейството – те ловували точно плодоядни прилепи за дивечово месо (както споменахме по-горе, това е най-сигурният начин за разпространение на вируса от животни към хора). След семейството са се разболели и много от близките до тях хора, а оттам вече е ясно как еболавирусът се е разпространил из околността.

Както споменахме, ебола представлява голям проблем в Западна Африка. Въпреки това, първоначално вирусът не е бил разпознат като еболавирус и се е смятало, че в този район няма случаи. В момента засегнатите държави са няколко, всички от които в района на Субсахарска Африка – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

По-интересното е друго. Ебола успява да се разпространи извън границите на тези три държави. Две съседни страни са засегнати от епидемията, но са успели да овладеят положението. Това са Сенегал и Нигерия.

В Сенегал на 29 август е обявен първият случай – студент от Гвинея, който е пътувал по пътя към Дакар. След съобщение от Гвинея, че заподозрян заразен е изчезнал от погледите им и най-вероятно е в някоя от съседните държави, здравните работници правят допълнителни тестове на студента (преди това са смятали, че е болен от треска или малария) и разбират, че това е ебола. Лекуват го и той оздравява, като неговите контакти (така се наричат хората, с които е контактувал от момента на заразяване) са следени в продължение на установените 21 дни. На 17 октомври изтичат нужните 42 дни, за да се обяви, че епидемията в Сенегал е овладяна.

При Нигерия е малко по-различно. Държавата активира допълнителни наблюдения за сигурност по всички входове на границата и летищата, след като се установява, че на 20 юли със самолет е кацнал либериец от американски произход. Той почива пет дни по-късно, а след това здравното министерство на Нигерия обявява първия случай на ебола в рамките на страната – една от сестрите, която се е грижела за либериеца. Други пет случая са изолирани и лечението им тече. За да намалят риска от разпространение на болестта, от държавата молят за разрешение да се използват нелицензирани все още медикаменти, както и да се спрат всички вносове и износи на биологични проби. Освен това започва засилено обучение на хора по справяне със ситуацията, хигиена и лечение на болни.

След нужните сметки излиза, че всичко на всичко в Нигерия има 12 случая, от които четири души са починали, а други пет са се възстановили, след което контактите им са следени в продължение отново на 21 дни. На 20 октомври Световната Здравна Организация обявява Нигерия вън от зоната на епидемията. И Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, както и СЗО хвалят нигерийците и тяхното здравно министерство за положения труд да спрат разпространението на болестта и вируса като цяло.