Проектиран бе нов защитен костюм за борбата с ебола

Това, което виждате, е схемата на най-новия защитен костюм за здравните работници в Западна Африка, които лекуват болните от ебола. Разработен e от учените в университета Джонс Хопкинс и неправителствената организация Jhpiego, която е партньор на учебното заведение.

Може би не сте се замисляли, но една от главните причини толкова много лекари да се разболяват от ебола покрай епидемията в Западна Африка е, че защитните им костюми не са добре конструирани. Те не са достатъчно защитени, а още повече – когато свалят костюма, има голям шанс телесни течности да попаднат върху тялото им. Точно това е накарало хората от Центъра за биоинженерство, иновации и дизайн към университета Джонс Хопкинс да измислят нов костюм, който да направи работата с вируса по-безопасна.

Както можете да видите от схемата по-горе, а и във видеото, което ще поставя за вас накрая на статията – старият дизайн е подобрен в много и различни аспекти. Един от тях е по-големият визьор за по-голяма видимост. Освен това е важно пациентът да вижда цялото лице на лекуващия го лекар, за да се чувства по-добре. Много важни допълнения в дизайна са също захранваният с батерия охладител, който впръсква въздух директно в скафандъра. Има входна и изходна вентилация за дишане, както и два слоя ръкавици.

Най-доброто от всичко обаче си остава начинът за събличане на този нов костюм – както ще видите от видеото, ползвателят му няма никакъв контакт с външната обвивка. Външните ръкавици се свалят заедно със скафандъра наведнъж, като под тях на ръцете остават допълнителните такива.

 

Причинителят на сегашната епидемия от ебола се смята за открит

Новина от 2.1.2015

Говорихме си много за епидемията от ебола, която се разгоря през миналата година, но все още не сме приключили. Има още какво да се каже, още повече щом новините прииждат буквално през няколко дни. А ето и последните данни…

Учените смятат, че може би най-накрая са открили кой/какво е причинителят на сегашната епидемия от ебола, бошуваща в Западна Африка, която доведе до близо 20 000 заразени и почти 8000 смъртни случая. Разказахме ви, че за основен приносител се смятат плодоядните прилепи. Имаше спекулации, че те може и да са резервоарът на болестта, което може би е потвърдено с последните изследвания. Казвам може би, защото са нужни още изследвания, за да бъде потвърдено това, но прочетете по-надолу, за да разберете защо.

След като епидемията се разгоря, започнаха различни изследвания и тестове на зони в Гвинея, където се смята че е началото на ебола бума. Те се извършват от учени от Института Робърт Коч в Берлин и включват тестове на природата и животните в този район. Това, което те са установили е, че няма спад в популацията на маймуните или антилопите, които живеят там. Откриват обаче нещо по-интересно и то е свързано със смятания за първи пациент – двегодишното момченце, което почива в началото на декември 2013 година. В района е открито кухо дърво, в което децата са си играели. Отивайки натам, за да го тестват обаче, учените откриват растението изгоряло (дали умишлено или случайно, още не се знае). В прахта са открити ДНК проби на плодоядни прилепи, които са живеели в дънера на това дърво. Тези прилепи са носели генетичен материал от ебола вируса в себе си. Смята се обаче, че не са умрели от ебола, тъй като при допълнителни тестове, в тялото им са открити антитела.

Сега остава да се разбере дали наистина тези прилепи са източникът на епидемията от миналата година и как точно това е станало – дали децата са яли прилепи (което е част от менюто на много африканци в района), или са били ухапани от някой прилеп, докато са си играели във въпросното дърво.

Снимка: FABIAN LEENDERTZ / ROBERT KOCH INSTITUTE

 

Данните и снимките, използвани в този репорт, са взети от достоверни източници.

Статията ще се допълва, когато има нова и важна информация…

Luba6ky съдейства за изготвянето на тази статия.