Из интернет лесно можете да намерите редица материали, които посочват Wi-Fi рутерите като много опасни — водещи до проблеми със съня, развитието на децата, хиперактивност и дори рак… Дали обаче всички тези твърдения са истина? По-скоро можем да се съгласим, че този тип статии са т.нар. clickbait и целта им е единствено да генерират трафик.

Тъй че не, няма от какво да се притеснявате. Всеки, който е обърнал по-сериозно внимание на физиката в училище или университета трябва да знае, че Wi-Fi сигналите са такъв тип радиация, която не представлява опасност за живи организми. Ще си кажете „Радиация? Радиацията е опасна!“ и ще сте в грешка. Така че нека да обърнем малко по-подробно внимание на темата за тези, които имат нужда.

Както споменах по-горе, още от училище трябва да знаете, че радиацията не е нещо, от което трябва да се притеснявате. Практически всичката енергия около нас е радация — от огъня, през микровълновата печка и радиото, до слънчевите лъчи. Както можете да се досетите, огънят не е опасен за вас, освен ако не си подпалите къщата…

Електромагнитната радиация, или електромагнитното излъчване, както е прието да се нарича на български [electromagnetic radiation; бел. превод], се дели на два вида — йонизиращо и нейонизиращо.

Йонизиращо лъчение е тази електромагнитна радиация, която има достатъчно висока енергия, че да откъсне електрони от атомната обвивка, по този начин превръщайки ги в йони. Това унищожава клетките на живия организъм и, очевидно, е вредно. Към йонизиращото излъчване спадат електромагнитните вълни с висока енергия — рентгеновите и гама-лъчи, както и част от ултравиолетовия диапазон. Точно за това не е много полезно да стоите дълго на слънце (част от слънчевите лъчи са ултравиолетови) — можете да изгорите, което предразполага към кожни проблеми.

Снимка: Kaspersky.com
Снимка: Kaspersky.com

Разбира се, пределно ясно е, че рентгеновите лъчи са вредни в големи количества. От тях обаче има и полза, главно в медицината, поради което тяхното използване се регулира. Дозите, които получавате когато си направите рентгенова снимка, са малки и са под определените като безопасни, така че не се притеснявайте. И въпреки това, не се препоръчва често навестяване на рентгенолога.

Освен йонизиращите лъчи, имаме и нейонизиращи такива, които са всъщност всички останали — от инфрачервения диапазон, през видимата част на електромагнитния спектър, чак до радиовълните. Това включва и т.нар. високоенергетични радио вълни, [high-energy radio waves; бел. превод], които се използват при комуникацията. Част от последните са и сигналите от Wi-Fi рутерите, смартфоните и микровълновите печки. Всички те, заедно с останалите изброени в този абзац, са безопасни, защото не притежават достатъчно енергия, че да повредят клетките в организма ви.

За сравнение, ще се опитам да обясня как работи една микровълнова печка. Магнетронът вътре в нея произвежда енергия с мощност около 700 вата. Това е достатъчно да възбуди водните молекули в храната, карайки ги да трептят (което увеличава тяхната температура). Ето как микровълновата фурна затопля снощната ви пица сутрин. Загряването на водата става възможно защото дължината на микровълните е съизмерима с големината на водните молекули. Не се притеснявайте обаче — решетката на стъклото на печката е специално избрана, така че да не пропуска електромагнитното излъчване навън.

Дори и вашата микровълнова да изпуска, което е възможно, тя отново не представлява опасност за вас — все пак надали стоите с лице залепено за капака, за да гледате какво се случва вътре… И да го правите, най-много да ви стане топло, което ще ви накара веднага да се махнете от там.

И така, стигаме до Wi-Fi рутерите. Техните вълни са от типа като тези при микровълновите печки, с тази разлика, че мощността им е около 1 ват при най-мощните рутери. Това е някъде около 700 пъти по-маломощно от средностатистическа микровълнова фурна, което не е достатъчно да загрее дори и един милилитър вода над стайна температура.

Още повече, всички електромагнитни вълни се разпространяват следвайки „закона за обратните квадрати“ [inverse-square law; бел. превод] — „интензитетът на една физична величина е обратно пропорционален на квадрата на разстоянието от източника ѝ“ (Wikipedia). Това ще рече, че колкото по-далеч сме от източника на излъчването (в случая един Wi-Fi рутер), толкова по-слаб става неговият сигнал, с което всеки смартфон потребител е напълно наясно. А колко по-слаб става всъщност? Намаляването е експоненциално, което значи, че ако се намирате на два-пъти по-голямо разстояние, интензитетът е четири пъти по-слаб.

smartphones-hyperactivityЗа да изчерпим темата, можем да посочим австралийското проучване, което коментирахме миналата година и което взима предвид данни за 29 години назад. Според него няма връзка между използването на телефони и рак на мозъка. Друго такова от май 2016 година пък заключи, че на колкото повече радиация бъдат изложени лабораторни плъхове, толкова по-голяма част от тях развиват рак. Въпреки това, второто проучване не дава тежката дума, защото не е ясно дали радиовълните имат същото влияние на човешкото тяло, както при плъхове. Тепърва предстоят още изследвания, които да покажат дали двете са свързани.

Ако искате да разберете малко повече за електромагнитните полета и тяхното роля в ежедневието ни, съветвам да погледнете обстойният материал по въпроса от Световната здравна организация.

И така, заветният въпрос — да се притесняваме ли от Wi-Fi рутерите? Науката казва не. А какво ви казва разумът? Мислете рационално.

1 коментар

  1. Венци Димитров! Що за глупости си написал?? Как да не вреди WiFi?? 2.4 GHz е честота, използвана и в микровълновите печки! На тази честота работи и ултратермът за нагревки във физиотерапията. Обаче ултратермът те облъчва не повече от 5 до 10 минути и имаш не повече от 10 нагревки в един курс на лечение! А от компютрите и смартфоните се облъчваш нонстоп всеки ден!! Облъчването от електрическите кабели у дома и в офиса също е вредно!! 50 Hz!! Отдавна вече си има допустими норми на облъчване, както от рентгенови, УВ, инфрачервени и видими лъчи, така и от вълните в радиодиапазона! Вече колко хора живеещи срещу или под GSM-вишките се изселиха от домовете си заради облъчването от радиовълни, вследствие на което получаваха безсъние, главоболие, нервно разстройство и дори рак??!!

Comments are closed.