В рубриката си „Ask Jim“, редакторът за The Atlantic Джеймс Хамблин отговаря на различни въпроси от ежедневието, които читателите му задават. В поредицата „If Our Bodies Could Talk“ пък конкретно става въпрос за здравето и нашите тела. В този ред на мисли, на някои от вас може би ще им е интересно да разберат какъв е отговорът на въпроса „Вредно ли е да работим нощни смени?“

В този епизод на „Ask Jim“, въпросът е зададен от американски полицай, който работи нощни смени — неговото управление му дава възможност да работи или само нощна смяна, или да има както дневни, така и нощни дежурства. Той пита конкретно кое от двете е по-вредно.

Както ще видите от видеото, Хамблин обяснява защо изобщо хората спим. Всичко е свързано с циркадния ритъм на нашето тяло. Когато навън се стъмни, очите ни казват на мозъка да започне да произвежда мелатонин, който ни кара да заспим. Когато се опитваме да заспим сутрин по светло, биологичният ни часовник се обърква и това променя нивото на хормона. По този начин тялото ни не получава нужното количество сън и съответно почивка, което може да доведе до множество проблеми — сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, и дори намаляване на когнитивните възможности.

Още, Хамблин посочва възможността, дадена на полицая от неговото управление. По-хубаво е да работите само нощни смени, а не по няколко нощи в месеца. По този начин организмът ви свиква с обърнатия циркаден ритъм. Освен това можете да си помогнете като използвате тъмни завеси, ултравиолетови лампи и други помощни средства.