Ина, влогър

Влогърството в България може и да не е толкова ново явление, колкото мислим. Изразяването на мисли в блог все още не е отживелица, но в този мултимедиен свят, в който живеем, все по-модерно и актуално е да го направиш във видео клип. По света хората споделят мислите ви в YouTube доста отдавна. Какво са си купили от търговския център, какво са закусвали, къде да ходили и как е минал денят им – основни теми на повечето световни влогъри (а понякога и блогъри).

В България всичко започна със Стамбини (Stambini) и Михаела – мразените и обичаните провокатори на българското консервативно мислене. Те се забавляваха истински на всеки омразен коментар и въпреки заплахите, продължаваха да пускат видео клипове. Техните клипове бяха всичко, което дразни българина. Те дори гостуваха в предаванията „Споделено с Камелия“ и „Нека говорят“.

След тях, може би, най-известният влогър стана Даниел Баев (Baev). Той заснема ежеседмични видео клипове, в който коментира живота около него, споделя мислите си за политика, музика и всичко, което вълнува младото (и не само) поколение. На него му се получи предимно заради мъжкото поведение, акуратността на думите и непукизма му.

В нашето полезрение се появи и един нов влогър – Ивилина Гавазова с никнейм Wednesday Addams. Тя е на 17 и е от Пловдив. Занимава се активно с влогърство, а освен това поддържа и собствен блог. Интересното при нея е, че тя има и влог на английски, за да привлича и различна от българската публика.

Перфектен английски, оригинални идеи, забавни клипове – представяме ви Ина:

1. Представи се на нашите читатели. 

Казвам се Ина и съм на 17 години. Живея в град Пловдив. За себе си мога да кажа, че обичам приятелите си, обожавам да снимам, да играя баскетбол и не обичам чушки. (смее се)

2. С какво се занимаваш?

Занимавам се с така наречения влогинг или правене на клипове по определени теми. Обичам да го правя, обожавам да го правя. А от колко време, наистина не знам, и не следя.

3. Какво е „влогър“?

Както обясних малко по-горе, това е човек, притежаващ определени качества, който говори за даден проблем, тема, дебилизъм. Влогърството е новата форма на телевизия.

4. Какво искаш да кажеш със своите видео клипове? 

В повечето просто се забавлявам и искам да карам хората да се забавляват също. В „Агресия“ искам да ги провокирам и да им покажа как обществото пропада, заради хората, които нанасят (и търпят) насилие.

5. Къде качваш клиповете си? 

В каналите за видеосподеляне YouTube и Vbox7.

6. Колко време ти отнема да заснемеш, обработиш и качиш един клип, приблизително?

Това е много относително – зависи дали е спонтанно или се пише сценарий преди това, на каква тема е, но горе-долу  около час снимане и около 2 часа обработка. Качването зависи от това колко голям е станал клипа.

7. Защо започна да правиш клипове?

Започнах на шега и продължавам да го правя на шега. Първоначално пробвах да снимам някакви неща и реших да ги кача случайно. А пък то взе че ми хареса и се превърна в хоби, което обожавам да практикувам.

8. Разбрахме, че имаш и блог. Защо пишеш в него все още, след като можеш да кажеш нещата много по-лесно в клипове? Има ли предимства текстът пред видеото? 

Да. Искам да кажа толкова много неща, но няма как да правя клип всеки път. Понякога нещата изглеждат по-добре написани, а понякога по-добре гледани. Зависи. Обичам и да пиша в чисто новия си блог. Някак се освобождавам от това, което искам да изкрещя. Но безспорно нищо не може да бие клиповете!

9. Да разбираме ли, че имаш ужасно много идеи, които искаш да реализираш? Как смяташ да го направиш? 

Попринцип симпатизирам на идеята, че позитивните мисли, ясните и точни идеи, които имаш, ще се сбъднат, ако вярваш в тях. Вкъщи дори имам тетрадка, в която съм описала как искам да протече животът ми. И за да отговоря на въпроса ви, ежедневно ми хрумват идеи и всичките ги обвързвам малко или много с клиповете. Някои от тях са глупави и не стават, но всичко се случва спонтанно и бива предизвикано от обикновено действие. В живота смятам да преследвам мечтите си и чрез тези идеи да ги реализирам в моята професия. Очаквайте много скоро нови клипове с нови идеи.

10. Мислиш ли, че клиповете ти могат да променят и създават определени нагласи в обществото?

Да променят нагласи в обществото – не, по-скоро да насочат или да провокират към мислене. Хората си имат мнение, като изкажа моето, те, или ме подкрепят, или не.Тези, които нямат такова, тях може би насочвам.

11. Малко затворено общество ли сте влогърите? 

Не, определено. Напоследък започнаха да правят клипове поне 20 нови влогъра. А аз знам, защото ги рекламирам и всички, които ме молят ги помня. За последната година българското влогърство много се разви, което ме радва. А аз все се каня да снимам нещо с някои от тях и все не ми остава време.

12. Каква е твоята мечтана работа и какво искаш да постигнеш в живота?

Искам да уча режисура и да работя по професията си като завърша. Искам да се занимавам с кино.

13. Кой е твоят любим влогър? 

Jenna. Уникална е. Доста хора смятат, че я имитирам, но аз не намирам нищо в мен, което е копирано. Направих клип за това дори. Но, да, тя е за мен най-добрата. Ако говорим за български – Баев и Тедо . С тях се разбирам добре и много искам да снимаме заедно някой ден поне 1 клип.

 14. Пожелай нещо на читателите ни.

Обичайте и бъдете обичани. Независимо какво става и какво казват другите, бъдете себе си и правете това, което вие сте си решили.

Можете да намерите Wednesday Addams в YouTube (българска и английска версия, Vbox7, Blogspot и Facebook.

[nggallery id=13]