От Национална агенция по приходите съобщават, че в интернет пространството се разпространяват вероятно заразени с вирус имейли, които биват представяни като изпратени от НАП.

Агенцията разбрала за множеството случаи на получени такива съобщения директно от потребители, които се оплакали в техния кол център. От НАП предупреждават, че те не са отговорни за тези електронни писма и съветват хората да не отварят прикачения *.RAR файл, за който се смята, че съдържа вирус. А ето и какво гласи имейла:

„Уважаеми госпожи и господа,
Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.
Внимание!
Всички подробности отностно изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.
Национална агенция за приходите.“

Всъщност имейлите не са свързани по никакъв начин с домейните на НАП, които са nra.bg и nap.bg. От агенцията съветват още никой да не отваря прикачения файл, а ако вече го е направил — незабавно да сканира за вируси с антивирусната си програма.

По случая вече се работи, като НАП заедно със специализирани служби вече търсят отговорните за фалшивите писма.