виртуална реалност

виртуална реалност

Носимите технологии са в своя апогей, но да не забравяме един от първите им представители – Google Glass. Умните очила се все още в бета версия, но безспорно предизвикват интереса на разработчиците. Компанията  Layar представи своето предложение, което ще донесе виртуална реалност на джаджата, давайки възможност да се сканират списания или снимки и показвайки допълнителна информация на потребителя.

Рекламата е мощно оръжие в днешни време, приложението на Layar може да послужи на търговците за създаване на една нова визия на продукта, базирана на местоположението, информацията за стоката и интересите на самия потребител. Начинът, по който работи програмата е съвсем стандартен – използва камерата на устройството и командата “OK Glass, scan this”, за да го накара да сканира това, което искате. След това, чрез технология за разпознаване на изображения, приложението връща информация за обекта, която може да бъде под формата на видео, слайдшоу, снимки и прочие. Резултатите се показват във визьора, като трябва програмата да бъде наистина инсталирана, а не само пачната, за да работи гладко.

На базата на данни за местоположението, които компанията нарича Geo Layers, работата на приложението много наподобява традиционната услуга виртуална реалност, която вече съществува за смартфони и таблети. В зависимост от това, къде сте, програмата ви показва информация, свързана с това, което сте сканирали в реално време, като взима предвид и вашите интереси. Идеята е доста сполучлива и би била приложима при екскурзии за потребители, които използват Google Glass, но не е точно нова, просто Layar я представя по различен начин и създава приложение, което да я направи достъпна. Ако сте заинтригувани от прочетеното, може да изгледате видео демонстрацията:

Ясно е, че Google Glass няма да са достъпни скоро на нашия пазар, но все пак това не пречи да си помечтаем. Очилата предизвикват разнородни реакции по света, но една подобна добавка за виртуална реалност би била наистина добро попадение. Представете си нейното приложение, освен при евентуално посещение в непозната държава, примерно в игра, която се базира на приложението… Ако оставим въображението си да говори, ще измислим безброй начини, чрез които да се забавляваме с очилата, остава само да изчакаме те да станат мъничко по-достъпни, нали?