Учените от NASA всяка година ъпдейтват своята карта на планетата Юпитер. Газовият гигант е обект представлява интерес за тях поради своята постоянна активност. Той се състои от газове, които са в непрестанно движение. Ето защо, последните данни от наблюдението на планетата с космическия телескоп Hubble, бяха публично пуснати от NASA под формата на видео, на което можете да видите как Юпитер се върти и се изменя.

Видеото по-горе може да бъде пуснато в 4K резолюция, което го прави още по-красиво, стига да разполагате с необходимата техника да му се насладите.

Видеото от NASA показва интересни промени в Голямото червено петно, както и някои вълни, наблюдавани за последно от апарата Voyager 2. Учените са установили, че червеното петно (на GIF картинката по-долу), което всъщност представлява огромна антициклонна буря, намалява по големина. В момента то е дълго цели 24 000 километра, почти два пъти по-малко, отколкото преди около век. Скоростта на вятъра във вътрешността му е около 120 метра в секунда, или над 430 километра в час.

Снимка: NASA / ESA / Goddard / UCBerkeley / JPL-Caltech / STScI
Снимка: NASA / ESA / Goddard / UCBerkeley / JPL-Caltech / STScI