Ясно е, че преди да представят финалната версия на първия iPhone през 2007 година, Apple са разгледали множество прототипи както на устройството, така и на неговата операционна система. Един от тези прототипи ни показва днес блогърът Сони Дикинсън (Sonny Dickson). Както ще видите на скрийншота по-горе, а и в демонстрационното видео, операционната система, която е била тествана за iPhone, силно е наподобявала тази на тогавашния iPod Classic.

Всъщност тя не само я е наподобявала, ами е била нейно копие. Ясен факт е, че когато през 2005 година Стив Джобс е замислял първия iPhone, той е смятал или да преработи iPod софтуера, или да смали операционната система Macintosh. Той дори е изправил разработчиците на двете едни срещу други, за да види кое ще се получи по-добре.

Явно AcornOS, както е работното заглавие на разглежданата днес операционна система, е произлязла точно от iPod.

Вижда се как менюто бива контролирано от т.нар. click-wheel, който присъстваше при старите модели iPod. Самия дизайн на менюто също много наподобява операционната система на iPod Classic — с Games и Music, както в случая имаме и Dial, и SMS.

Трябва да е ясно, че click-wheel надали е замислен като софтуерен такъв. По-скоро копчето е щяло да бъде хардуерно, докато сега неговата функционалност е представена в софтуерен вариант, за да се покаже как е щяло да работи. Представете си първия iPhone по-скоро наподобяващ iPod Classic с малко по-голям екран.

През 2012 година Тони Фадел от Apple даде интервю пред The Verge, в което той спомена за това как една от идеите за първия iPhone е била той да наследи iPod и да го наподобява. „Понякога обаче трябва да опиташ различни неща, за да отхвърлиш някои от тях“, казва той.