На събитието в четвъртък, Apple най-накрая разкриха новия MacBook Pro след цели 527 дни от последното обновяване на лаптопа. Touch Bar-а е бляскав и луксозен, прекрасният дисплей събра очите на мнозина, а цената му накара сърцата ни да се свият. Две хиляди и четиристотинте долара донякъде бяха ясни, нещо друго обаче ни озадачи.

Отне година и половина на Купертино да направи нов модел на най-продавания си лаптоп. И на 27 октомври този месец, когато нааай-накрая бе премиерата на чисто новия Pro, някои не останаха много очаровани. Процесорът, който Apple са избрали да сложат в новия си лаптоп е миналогодишния Intel Skylake, а не новия Kaby Lake. Това би била доста странна и неприятна новина, ако два дена по-рано Microsoft не бяха направили същото нещо при обявяването на Surface Studio.

Каква е причината за това?

През септември Intel изненада всички с нов микропроцесор, наречен Kaby Lake. По-бърз е от миналогодишния Skylake, харчи по-малко енергия и работи със същия CPU. Теоретично, Kaby Lake е подобрение на своя предшественик по всички параграфи. Интересното е, че много от конкурентите на Apple и Microsoft започнаха вече да използват новия микропроцесор в техните компютри. Dell, Razer, Lenovo и дори производителите на бутикови лаптопи като MSI имат Kaby Lake в своите машини.

Точно затова отсъствието на Kaby Lake в последните модели на Apple и Microsoft е леко подозрително. Новият Surface Studio, подобреният Surface Book и всичките три нови MacBook Pro все още са със Skylake.

Защо?

В случая с 15-инчовия MacBook отговорът е много прост. Kaby Lake чипът още не съществува.

Kaby Lake се развива изключително бавно и съществува само в няколко форми и мощности засега. 15-инчовият MacBook Pro е с четири ядрен процесор, който все още няма еквивалент на Kaby Lake. Споменатият лаптоп наистина е с най-бързият процесор, който съществува. Същото е и с Microsoft Surface Studio и подновения Surface Book – двата модела също са с четири ядрен Skylake процесор.

Но Studio и Surface Book използват и доста по-стари видео карти от серията Nvidia 900. Nividia има достъпни много по-бързи и по-енергоспестяващи чипове (серията 1000) – Pascal. Отговорът на Microsoft при въпрос защо не са с последно поколение видео карти е почти идентичен с този на Apple за това, че са с по-бавен процесор на 13-инчовия MacBook Pro, а той е именно – „Серията Nvidia 1000 излезе прекалено късно“.

Представители и на двете компании при въпроса защо са избрали по стари CPU и GPU, когато новите могат лесно да влязат в техните машини, те отговарят, че проектирането на наскоро излезлите устройства, е започнало много преди изобщо да се зародят слухове за тепърва излизащите Kaby Lake и Pascal.

Най-ново не означава най-качествено

Освен това всяка нова технология изисква да бъде тествана известно време преди да започне да бъде продавана на клиенти. Дори да има само един бъг в най-бързите и пестящи процесори и видео карти, този бъг би бил катастрофален за един чисто нов продукт като Surface Studio и MacBook Pro.

Все още не сме споменали провала на Samsung… След като компанията избърза с пускането на Note 7, очевидно Microsoft и Apple, които също имат някои подобни проблеми зад гърба си, са решили да играят на сигурно, като заложат на вече достатъчно тествани техники, които със сигурност няма да провалят успеха на новите им устройства.

При Microsoft използването на по-стари GPU, може да доведе до недоволство от страна на клиентите. Представете си, че точно вие искате да си купите най-доброто устройство и си мислите, че го правите, купувайки си Surface Studio, но в последствие се оказва, че тази машина може да бъде и по-добра… Как бихте се почувствали? Измамени?

microsoft-surface-studio-1За Apple е една идея по-различно. Купертино използват по-стар микропроцесор. На Skylake му трябва доста повече ток, за да достигне скоростта на своя наследник, но все пак успява да го направи. Което реално прави ситуацията на Apple по-лека.

Единственият проблем в случая за Купертино е батерията. Изборът за CPU има нужда от повече енергия, което означава по-голяма батерия.

Ако можете да пренебрегнете допълнителната тежест на устройството ви, заради по-голямата му батерия и това, че лаптопа ви за 4 бона и повече е с процесор, който вече е навършил една година, тогава няма да имате проблем със закупуването на MacBook Pro. Дори старата GPU на Surface Studio не е болка за умиране. Единствено маниаците на спецификациите ще се изядат отвътре, когато прочетат, какво има в устройствата, които са „последен писък на техниката“. Но замислете се… Не предпочитате ли една идея по-стара техника, на вместо машина с най-новата съществуваща техника, което обаче ще се взриви в ръцете ви?

Е вече знаете причината, поради която Microsoft и Apple използват по-стари процесори и видео карти в най-новите им машини. Единственото, което можем да направим е да ги поздравим за това, че на първо място искат да продават качествени устройства, а не да рискуват да продадат на добрите си клиенти нещо, което все още не се знае дали работи както трябва. Затова следващият път преди да оплюете тези компании, поради факта, че не ви предлагат най-доброто, се замислете за избухващия Note 7 и куп други зле работещи и дефектни устройства.