Според Apple, новата функция за сигурност Face ID, която е налична при iPhone X и заметя досегашната Touch ID, е много по-сигурна от тази с пръстов отпечатък. Компанията подчерта по време на премиерата на iPhone X, че е едва ли не невъзможно някой да успее да отключи вашия iPhone X със своето лице, освен ако не ви е близнак.

Виетнамската компания Bkav е на път да опровергае това твърдение, като във ново видео показва как с помощта на специална маска, служителите ѝ успяват да отключат iPhone X.

Във видеото се споменава, че смартфонът е притежание на един от служителите и той дори показва как успешно го отключва със собственото си лице.

Преди това обаче, Bkav покзват как тази маска без грешни опити успява да даде достъп до въпросния iPhone X.

Bkav споменават, че не е било необходимо да „учат“ новия модел iPhone да бъде отключван с 3D-принтираната маска. Става дума само за това, че процесът по изработка на маската не е лесен, защото тя трябва да е със специален дизайн. Носът дори е конструиран на ръка от дизайнер и целият процес е отнел доста време — стартирал е още на 5 ноември, когато компанията се е добрала до iPhone X.

Bkav още уточтяват, че отключването е възможно единствено защото те познават как изкуствения интелект зад Face ID работи и знаят как да го излъжат. В крайна сметка те казват само, че Face ID не е толкова сигурна система, колкото я представят от Apple.