bb10road2-630x470

Изглежда, че през тази година BlackBerry ще има внимателен подход в пускането на своите нови устройства. До момента се знае за две единствени, които излязоха в началото на годината. Това са Z10 и Q10. Има слухове за други  BlackBerry 10 смартфони, който вероятно ще бъдат пуснати в някакъв момент през следващите месеци, но това не е официално потвърдено.

Наскоро изтече план, според който таблетът с BlackBerry 10 ще бъде пуснат веднага след началото на есента. За началото на ваканционния сезон е планирано да излезе и нов телефон тип „фаблет”.

Twitter акаунтът @BB10Leaks публикува изображение, което може би подсказва какви ще са бъдещите планове на компанията като кулминацията ще е QWERTY устройство с по-удължен екан, който значително ще се различава от традиционния квадратен дизайн на Q10.

Преди това обаче, през 2013 г. ще има други две устройства, които ще развълнуват феновете на BlackBerry. Ако този план се окаже верен, то портфолиото на компанията ще се оформи доста добре.

На пазара първо ще излезе B10, който изглежда като таблетът Nexus 10, т.е. ще има широкоекранно съотношение на страните. Той ще се състезава с  по-големите мобилни устройства в 9/10/11-инчов диапазон. Според изтеклия план B10 ще се появи по някое време през есента.

Следващото голямо забележително устройство явно ще бъде U10, който прилича на версията на фаблета на BlackBerry. Ако компанията иска да апелира към най-разгорещения технологичен ентусиаст, то Z10 и Q10 може да не са достатъчни. Трябва да дойде нещо по-голямо и по-внушително.

BlackBerry все още бавно удължава последните си усилия и има доста работа за вършене. По всичко личи, че компанията ще успее да отскочи от затъващия пазар. Летните месеци ще бъдат само за Z10 и Q10, но по-късно през 2013 г. устройствата с операционна система BlackBerry 10 наистина ще се повишат.