На 27 април, Google официално пусна Google Assistant SDK за всеобщо ползване. Това означава, че всеки един човек може да изтегли и инсталира Google Assistant на устройство по негов вкус. От Google споделят, че ще върви идеално на джаджи с Raspberry Pi 3, както и с Linux.

Очевидно е, че тези устройства трябва да бъдат спийкъри. Компанията обаче се е амбицирала да вкара своя асистент във всякакви джаджи: телефони, часовници, смарт телевизори, коли и каквото друго ви дойде на ума. На теория това ще означава, че ще има огромен брой устройства, които работят с гласовия асистент на Google.

Засега обаче, Google обявява настоящото предназначение на SDK, като нещо, с което хората ще започнат да правят свои собствени хардуерни прототипи. Но всичко с времето си…

Google иска Assistant да е навсякъде

В момента разработчиците на новите устройства с асистента не са задължени да плащат такса за лиценз. Това, което иска да види компанията са разнообразни и иновативни идеи, за това как може да се използва тяхното произведение.

Google Assistant все още е доста след асистента на Amazon – Alexa, но може би след представянето на SDK някои неща ще се променят.