Снимка: Dinendra Haria / Shutterstock

Едва преди по-малко от месец Франция обяви, че смята да забрани продажбата на всякакви автомобили, притежаващи двигател с вътрешно горене. Всичко това се случи в опит страната да затвърди позициите си относно борбата с глобалното затопляне, към което автомобилите допринасят средно по 20% от вредните емисии на световно ниво.

Сега още една европейска държава се присъединява към общото възприемане на електрическите автомобили като основен начин на придвижване. Това е Великобритания, която обяви своето желание също да забрани колите. Крайният срок? Също както Франция, Обединеното кралство се цели към 2040 година.

Главната цел на на Великобритания е да се пребори с вредните емисии, които застрашават живота на жителите. Според последни проучвания, около 40 000 годишно души умират от усложнения в следствие на вредните газове.

Освен това, Великобритания обяви, че ще използва 3,9 милиарда долара за подобряване условията на въздуха. Все още липсват детайли относно този план, но по-подробна и публично достъпна информация се очаква до края на месеца.

Според Drawdown, ако до 2050 година поне 16% от всички притежатели на автомобили използват електрически такива, ще се избегне изхвърлянето на почти 11 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Такова подобно развитие ще спести на държавите по света 9,8 трилиона долара, в сравнение с един свят, в който доминират автомобилите с двигатели с вътрешно горене.